Ukrajinu podle analytiků brzká stabilizace nečeká

08.02.2010
čtk

Viktor Janukovyč se podle všeho stal vítězem nedělních prezidentských voleb na Ukrajině, ale odmítání jeho rivalky Julije Tymošenkové to uznat zřejmě naznačuje, že žádný rychlý návrat Ukrajiny ke stabilitě se konat nebude. Soudí tak analytici, na které se odvolává agentura Reuters.

Tymošenková prohlásila, že si počká na oficiální výsledky. Ty ale mohou být vyhlášeny až 17. února. Do té doby je skoro jisté, že se pokusí výsledky, respektive sčítání hlasů, napadnout a že podá právní žaloby. Tím spíše, že rozdíl mezi ní a Janukovyčem je malý, mnohem menší, než se předpokládalo.

Analytici si také všímají skutečnosti, že Tymošenková v nočním projevu na Janukovyče neútočila tak agresivně, jak bylo jejím zvykem až do pátku. Také už neopakovala výhružku, že když se jí výsledky nebudou líbit, vyzve lidi, aby vyšli demonstrovat do ulic. Zřejmě si prý uvědomila, že lidé už jsou unavení, že je sužuje hospodářská krize a že nemají chuť opakovat pět let staré protesty z doby takzvané oranžové revoluce. Kdyby tudíž její výzvu lidé nevyslyšeli, mohlo by to pro ni být politicky nebezpečné.

Hodně bude také záležet na konečném hodnocení voleb mezinárodními pozorovateli, hlavně z OECD, které se očekává během dneška. I kdyby Tymošenková nakonec porážku uznala, politický boj mezi ní a Janukovyčem neskončí. Janukovyč se dříve či později nutně pokusí vypudit Tymošenkovou z funkce předsedkyně vlády a zajistit, aby v parlamentu měli převahu jeho stoupenci.

Nechce prý opakovat situaci, kdy v čele státu a vlády stáli dva nesmiřitelní nepřátelé jako v případě Tymošenkové a odcházejícího prezidenta Viktora Juščenka. S pomocí některých poslanců strany Naše Ukrajina se mu to může podařit. Kdyby se ale Janukovyčovi nepodařilo zformovat v parlamentu svou novou většinu, nezbývalo by nic jiného než vypsat nové předčasné parlamentní volby. Ty by se mohly konat nejdříve v červnu a to by nutně znamenalo, že politická stabilita by se zemi opět vzdálila, soudí analytici.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek