Řecká vláda jedná o dluhu, odbory stávkují

11.02.2010
čtk

Řecké odbory veřejného sektoru včera zahájily první stávku proti opatřením vlády na řešení rozsáhlého dluhu. Čtyřiadvacetihodinová stávka zastavila lety, zavřela vládní úřady a školy a služby veřejných emocnic omezila jen na pohotovost. Stávka letových dispečerů přerušila i letecké spojení Řecka s Českou republikou.

Odborový svaz státních zaměstnanců ADEDY, který je napojen na řecké komunisty, protestuje proti plánům socialistické vlády na snížení mezd a příplatků ve veřejném sektoru i proti zvýšení věku odchodu do důchodu o dva roky a zákazu odcházet do předčasné penze.

Dluhy ať zaplatí boháči a finančníci

Generální tajemník ADEDY Ilias Iliopoulos také plánuje připojit se ke stávce zaměstnanců soukromého sektoru plánované odborovým svazem GSEE na 24. února. Je to válka proti pracujícím a my na ni odpovíme válkou a nepřetržitým bojem, dokud tuto politiku nezastavíme, řekl zástupce odborářů Christos Katsiotis.

Premiér Jorgos Papandreu na návštěvě Paříže zopakoval, že země se pod těžkými dluhy zhroutí, pokud každý nepřispěje k řešení. Odbory však žádají, aby utrácení všech minulých vlád od éry Papandreova otce Andrease z 80. let hradili boháči a finančníci.

Nebyli to pracující, kdo sebrali všechny peníze, byla to plutokracie. To oni by je teď měli odevzdat zpátky, řekl agentuře AP penzionovaný námořník Alexandros Potamitis.

Řecko potřebuje 50 miliard euro

Řecká vláda pod tlakem Evropské unie a finančních trhů vypracovala plán úspor, který má vytáhnout zemi z krize předlužených veřejných financí a zabránit hrozbě státního bankrotu. Plán počítá se snížením rozpočtového deficitu do roku 2013 z loňských téměř 13 procent pod tři procenta hrubého domácího produktu.

O situaci Řecka bude jednat mimořádný summit Evropské unie. Řecko musí letos sehnat peníze na splacení dluhopisů v sumě asi 50 miliard eur (zhruba 1,3 bilionu Kč). Zároveň se prudce zvýšily jeho náklady dluhové služby po odhalení pravdy o astronomickém rozpočtovém deficitu a státním dluhu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek