Summit EU se dohodl na pomoci Řecku

11.02.2010
aktualizováno, čtk

Summit Evropské unie se v Bruselu dohodl na pomoci silně zadluženému Řecku. Řecká vláda ovšem po unii žádnou finanční pomoc nežádala. Novinářům to řekl prezident EU Herman Van Rompuy. Ze společného prohlášení lídrů Evropské unie však vyplývá, že Řekové musejí přijmout další úsporná opatření.

Eurozónu trápí prasata – článek o problémech eurozóny a 6 možných variantách řešení krize kolem Řecka podle deníku Financial Times Deutschland .

Cestu k dohodě otevřela schůzka klíčových představitelů eurozóny ještě před začátkem summitu. Dohody tak v podstatě dosáhli jen zástupci Německa, Francie, Španělska, které EU v současnosti předsedá, Evropské centrální banky, Evropské komise a Řecka.

Euro po zprávě o dohodě začalo vůči dolaru prudce posilovat až na 1,3751 USD/EUR. Řecko je součástí Evropské unie a nezůstane opuštěné, ale samozřejmě existují pravidla, a ta se musí plnit. Na tomto základě jsme se shodli na (společném) prohlášení, uvedla krátce po schůzce s dalšími představiteli eurozóny německá kancléřka Angela Merkelová.

Její slova by mohla uklidnit investory, kteří v posledních dnech evropské společné měně kvůli potížím Řecka, Portugalska a Španělska příliš nedůvěřovali. Na pád eura si dokonce vsadili zhruba osm miliard eur, což je vůbec největší částka v historii.

Dnešní dohodou však celý problém nekončí. O detailech dalšího postupu ještě v úterý budou jednat ministři financí EU a Evropská komise by v dohledné době měla pro Řecko navrhnout záchranný balíček. Ten by přesně vyjasnil, jak bude EU sledovat plnění řeckých závazků, a nejspíš by obsahoval i postup pro případ, že by Atény špatný stav veřejných financí nezvládly. V takovém případ by podle Rompuye členské státy EU přijaly koordinovaná opatření.

Deficit řeckého rozpočtu se loni vyšplhal na 12,7 procenta hrubého domácího produktu, zatímco pravidla EU povolují maximálně tříprocentní deficit. Pod ten se Řecko chce dostat do konce roku 2012.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek