Konzervativci mají na volby dvakrát tolik peněz než labouristé

25.02.2010
čtk

Volby v Británii budou až za několik týdnů, ale opoziční konzervativci již nyní jasně vedou nad vládními labouristy v množství peněz získaných na kampaň. Ani to jim však ještě nezaručuje jasný náskok v průzkumech a britská státní správa se připravuje na nebývalou možnost menšinové vlády.

Podle britské volební komise konzervativci získali za poslední tři měsíce od dárců 10,5 milionu liber (309 milionů korun), zatímco labouristé pět milionů a rovněž opoziční liberální demokraté pouhý milion. Za celý rok dostali konzervativci 26 milionů liber (asi 764 milionů korun) a labouristé 15 milionů (440 milionů korun).

Největším dárcem toryů byl realitní magnát David Rowland, který přispěl 738.000 librami, zatímco John Sainsbury, bývalý šéf sítě samoobsluh Sainsbury, půl milionem. Labouristé spoléhají především na dary od odborů, ale i oni dostali velké částky od jednotlivých dárců. Po milionu jim dali makléř Nigel Doughty a další člen Sainsburyovy rodiny David Sainsbury.

Britské strany mohou utratit během roku před volbami až 30.000 liber za každý volební okrsek, tedy asi 19 milionů liber. Kromě toho během kampaně mohou jednotliví kandidáti vydat 10.000 až 13.000 liber. Bývalý ministr David Blunkett, který získává peníze pro labouristy, předpokládá, že strana bude mít na kampaň osm milionů liber, zatímco konzervativci 18 milionů.

Konzervativci budou finanční převahu potřebovat, chtějí-li dosáhnout jasného vítězství, které jim ještě nedávno slibovaly průzkumy. Ty se však v poslední době vyrovnaly a toryové vedou jen o šest až devět procent. Vzhledem k většinovému volebnímu systému a demografickým změnám v Británii jim takový náskok zřejmě přinese postavení největší strany, ale ne nadpoloviční většinu křesel v parlamentu.

Znamenalo by to možnost koalice nebo menšinové vlády. Pro Británii to je nezvyklá situace, kterou země zažila naposledy v roce 1974, kdy labouristický premiér Harold Wilson po nepřesvědčivém vítězství ve volbách vyhlásil další volby během osmi měsíců. Labouristé vládnou nepřetržitě od roku 1997, před tím vládli 18 let bez přestávky toryové. Většina příslušníků státní správy, o něž se v Británii chod vlády opírá, tak nemá velké zkušenosti se změnami vládních garnitur, nemluvě o menšinové vládě. Rozhodně nezažili situaci, kdy žádná strana nemá v parlamentu většinu, řekl ve středu v parlamentu šéf státní správy Gus O’Donnell. Státní správa proto podle něj připravila příručku se směrnicemi, které se týkají voleb a vytváření vlády po nerozhodných volbách.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek