Dánský deník uzavřel smír ohledně karikatury Mohameda

26.02.2010
čtk

Dánský deník Politiken uzavřel s islámskými organizacemi smír ohledně karikatury proroka Mohameda, kterou otiskl v roce 2008. List dnes uvedl, že vyrovnání zahrnuje politování nad tím, že se karikatura dotkla muslimů v Dánsku a dalších zemích na celém světě. Podle agentury DPA tím však list vyvolal nový spor o to, zda je takový krok na místě.

Politiken dnes napsal, že se omlouvá všem, kteří se cítili uraženi opětovným zveřejněním karikatury. Liberální deník podobně jako ostatní dánská periodika v roce 2008 znovu přetiskl známou karikaturu kreslíře Kurta Westergaarda, jenž proroka Mohameda vyobrazil jako teroristu. Poprvé se tato kresba objevila v deníku Jyllands-Posten už v roce 2005 spolu s dalšími 11 karikaturami. Později je otiskly i další dánské a zahraniční listy včetně některých českých.

Otištění karikatur vyvolalo počátkem roku 2006 v celém muslimském světě mohutné a částečně násilné protesty, při nichž zahynuly desítky lidí. Rozhořčen však byl muslimský svět i o dva roky později, kdy dánské listy na protest otiskly nejznámější karikaturu poté, co islamisté začali Westergaardovi vyhrožovat smrtí.

Naposledy dánská policie letos v lednu údajně zmařila pokus zabít autora karikatury. Do jeho domu v Aarhusu se tehdy pokusil vniknout mladý Somálec ozbrojený sekyrou a nožem.

Ostatní dánské deníky i četní politici se údajně distancovali od nynějšího postupu Politikenu. Ten údajně uzavřel smír s islámskými organizacemi ze zemí, jako jsou Saúdská Arábie, Egypt a Libye.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek