Lukašenko chce urovnat spor s Polskem

26.02.2010
čtk

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko slíbil, že urovná nedorozumění s Polskem. Informovala o tom jeho tisková služba. Zároveň podle agentury AFP bagatelizoval problémy polské menšiny v Bělorusku, které znepokojují Varšavu.

Jsou-li nějaká nedorozumění, a jsou to pouze nedorozumění, jsme s to je urovnat, prohlásil Lukašenko po setkání s polským ministrem zahraničí Radoslavem Sikorským, s nímž hovořil po inauguraci ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

Setkání se uskutečnilo v době, kdy Varšavu znepokojují stížnosti členů organizace zastupující polskou menšinu v Bělorusku. Jsou to naši Poláci, jsou to moji voliči, prohlásil běloruský prezident. Jsem za ně zodpovědný a učiním všechno, aby se měli v Bělorusku velmi dobře, ujistil.

K nedávnému zadržení členů Svazu Poláků v Bělorusku Lukašenko řekl, že se jen pokoušeli dostat se do vězení, aby ze sebe mohli dělat oběti. Ti, kdo jsou zadržováni, se tam chtěli dostat, takovou hru chtěli hrát, aby mohli říci: podívejte se, jací jsme ubožáci, urážejí nás, zdůraznil Lukašenko.

Polský prezident Lech Kaczyński poslal 16. února svému běloruskému protějšku dopis, v němž ho vyzval, aby se osobně zapojil do řešení problému. Den předtím byli odsouzeni tři členové polské menšiny.

Počátkem února vyjádřila znepokojení nad situací polské menšiny v Bělorusku i vysoká představitelka Evropské unie pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Catherine Ashtonová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek