Kohout a Westerwelle: Východní partnerství není soukromý klub

04.03.2010
čtk

Východní partnerství není soukromý klub, vítány jsou mezinárodní finanční instituce a další země jako například Rusko nebo Turecko. Napsali to v článku pro dnešní vydání deníku Mladá fronta Dnes ministři zahraničí České republiky a Německa Jan Kohout a Guido Westerwelle.

Základní rámec pro Východní partnerství, které tvoří Ukrajina, Moldavsko, Arménie, Gruzie, Bělorusko, Ázerbájdžán, byl vytvořen loni v květnu za českého předsednictví EU takzvanou pražskou deklarací, napsali ministři. Podle nich je ale nyní na čase společně vytvářet hmatatelné výsledky.

Zásadní je princip diferenciace. Naši partneři na Východě jsou rozdílní. Mají své vlastní politické a hospodářské systémy a liší se ve svých politických názorech, uvedli Kohout s Westerwellem. Přibližování se těchto postsovětských republik k Evropské unii bude proto záviset na potřebách jednotlivých zemí.

Ministři také chtějí, aby byli všichni členové na jedné lodi. Vzájemná spolupráce je podle nich pro úspěch Východního partnerství klíčová.

Jako důležitou partnerskou zemi zdůraznili Ukrajinu. Dodali, že Kyjev může nadále počítat s podporou EU v pokračování nezbytných reforem.

Projektem Východního partnerství chce evropská sedmadvacítka výrazně posílit spolupráci s šesti postsovětskými republikami. Brusel slibuje 600 milionů eur (asi 15,6 miliardy Kč) do roku 2013 oplátkou za politické reformy. Součástí projektu je vytvoření společenství Euronest jako meziparlamentní instituce, jejímiž členy by byli jak zástupci Evropského parlamentu, tak i poslanci šesti postsovětských států.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek