Kohout jede do Německa jednat o EU a bilaterálních vztazích

04.03.2010
čtk

Český ministr zahraničí Jan Kohout se dnes v Berlíně sejde se svým německým protějškem Guidem Westerwellem. Hlavními tématy jednání obou šéfů diplomacií budou bezpečnostní otázky a problematika Evropské unie, zejména projekt Východního partnerství s postsovětskými republikami. Mluvit by měli také o bilaterálních vztazích.

Ty z českého pohledu v poslední době poznamenaly údajně přísné kontroly českých řidičů na německém území. Předseda ODS Mirek Topolánek v úterý kvůli nim obvinil německé orgány ze šikany Čechů a premiér Jan Fischer vyzval ministra vnitra Martina Pecinu, aby problém řešil. Německá strana ale nepřiměřenost prohlídek zavedených po zrušení celních kontrol odmítá.

Řadě Němců zejména v Bavorsku naopak vadí české plány na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Kohout v rozhovoru pro středeční vydání listu Süddeutsche Zeitung připustil, že i na tuto otázku může v Berlíně přijít řeč.

Vedle Westerwelleho se setká také s předsedou dolní komory německého parlamentu Norbertem Lammertem, výkonným ředitelem Svazu německého průmyslu (BDI) Wernerem Schnappaufem a s Westerwelleho předchůdcem v čele ministerstva zahraničí Frankem-Walterem Steinmeierem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek