Slovenské koaliční strany by v parlamentu nezískaly většinu

09.03.2010
čtk

Strany slovenské vládní koalice by nyní ve volbách nezískaly ve 150členném parlamentu většinu. Vyplývá to z průzkumu, který dnes zveřejnila agentura MVK. Nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie by získala s 37,1 procenta hlasů 62 křesel a Lidová strana-Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS) 11 poslanců. Slovenská národní strana by se s 4,9 procenta hlasů do parlamentu těsně nedostala. Volby se připravují na červen.

Nutnou pětiprocentní hranici pro vstup do parlamentu by překonalo sedm stran. Vedle dvou zmíněných vládních a tří současných opozičních – Slovenské demokratické a křesťanské unie-Demokratické strany, Křesťanskodemokratického hnutí a Strany maďarské koalice – by poslanecká křesla získaly také Most-Híd, zastupující maďarskou menšinu, a liberální Svoboda a Solidarita.

Pokud by favorit voleb Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica chtěl sestavit vládu s LS-HZDS, musel by podle průzkumu přizvat do koalice ještě další stranu. Agentura MVK provedla průzkum v době od 22. února do 1. března mezi 1041 respondenty. Téměř desetina dotázaných uvedla, že se voleb určitě nezúčastní, dalších 16,1 procenta lidí nedokázalo odpovědět, zda se hlasování zúčastní ani koho by případně podpořili.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek