Sněmovna schválila změny zákonů související s regulací ratingu

11.03.2010
čtk

Poslanecká sněmovna včera schválila změny zákonů, které souvisí s novou regulací ratingových agentur, tedy firem hodnotících úvěrovou spolehlivost dlužníků. Ratingové agentury se budou muset v Česku nově registrovat, řídit se závaznými pravidly pro vydávání ratingu a podléhají dozoru České národní banky. Za porušování pravidel bude agenturám hrozit pokuta až 20 milionů korun.

Návrh sněmovna schválila ve zrychleném režimu a odeslala jej rovnou do Senátu.

ČNB bude agentury registrovat a dohlížet na ně. V případě zjištěných nedostatků bude moci přijmout vůči agenturám nápravná opatření, jako například dočasný zákaz vydávání ratingů, zákaz používat ratingy pro regulatorní účely nebo dokonce odebrat registraci.

Nová pravidla pro regulaci ratingových firem začala v Evropské unii platit loni 7. prosince. Ministr financí Eduard Janota uvedl, že zákon musí platit do 7. června. Proto žádal o jeho schválení ve sněmovně už v prvním čtení. Ministr zdůraznil, že jde o technickou novelu.

Opatření jsou reakcí EU na celosvětovou finanční krizi a mají posílit důvěryhodnost ratingových agentur. Agentury přitom byly některými experty i politiky označovány za spoluviníky finanční krize.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek