Radikálové si připomněli výročí vzniku válečného Slovenska

14.03.2010
čtk

Bez větších konfliktů a výtržností se obešla dnešní shromáždění stovek stoupenců a odpůrců válečného slovenského státu v Bratislavě. Policie pro podezření ze spáchání přestupku zadržela šest lidí. V obavě z opakování loňských násilnosti při této přiležitosti přitom bylo do bratislavských ulic nasazeno na 500 policistů.

Náměstí před prezidentským palácem nejprve obsadili sympatizanti akce Fašismus nepatří na Slovensko. Poté je vystřídali zejména mladí lidé z krajní pravice, kteří si přišli připomenout 71. výročí vzniku první Slovenské republiky.

Akci Fašismus nepatří na Slovensko přišli podpořit s květem v ruce zástupci všech věkových kategorií, nechyběli někdejší disident Fedor Gál, režisér Dušan Trančík či výtvarník Fero Guldan.

Po protifašistických demonstrantech dorazili před prezidentský palác sympatizanti válečného slovenského státu, který vznikl 14. března 1939. Na úvod setkání zazpívali píseň Hej, Slováci a nezapomněli ani na pozdrav válečné republiky Na stráž. Kvůli tomuto pozdravu policie loňské shromáždění rozehnala a několik lidí zadržela.

Před několik stovek černě oděných radikálů postupně předstoupili zástupci extremistického sdružení Slovenská pospolitost, kteří v projevech oslavovali státní zřízení z let 1939-1945. Kritizovali také přistěhovalce a menšiny, vlajku Evropské unie označili za okupantskou.

Pravicoví radikálové se pak vydali na Martinský hřbitov k hrobu válečného prezidenta Jozefa Tisa, který byl po osvobození Československa odsouzen k trestu smrti.

Místopředseda slovenské vlády pro lidská práva a menšiny Dušan Čaplovič (Směr-SD) akci sympatizantů válečného slovenského státu odsoudil.

Kritici válečného Slovenského státu upozorňují na jeho kolaboraci s nacistickým Německem a na odsun desítek tisíc Židů do koncentračních táborů. Příznivci tohoto období vnímají vytvoření státu především jako jedinou záchranu před maďarskou okupací a vyzdvihují relativní ekonomickou stabilitu v období, kdy jiné státy ve válce strádaly.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek