Šéf německé diplomacie Westerwelle terčem zostřující se kritiky

15.03.2010
čtk

Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle, jinak též předseda Svobodné demokratické strany (FDP), se rychle stává terčem kritiky a ztrácí na oblibě. Loňský volební úspěch liberálů sice pomohl vzniku pravicového kabinetu s křesťanskou formací kancléřky Angely Merkelové, styl vládní politiky šéfa FDP ale nyní táhne tuto vládu ke dnu. Stále více řadových Němců je rozčarováno, že liberálové nevládnou, jen se pořád o něco hádají. Poukazují na to německá média i nejnovější průzkum mínění agentury Forsa.

Ať už jde o snížení daní, budoucnost jaderné energetiky, snížení podpory v nezaměstnanosti, zdravotní pojištění či vstup Turecka do EU, FDP se ostře staví proti křesťanským demokratům (CDU) kancléřky Merkelové. Podle nejnovějšího průzkumu agentury Forsa si 84 procent dotázaných myslí, že tyto strany, které byly před volbami považovány za nejbližší programové partnery, se nyní více hádají než vládnou. Vláda má v současnosti už jen 41 procent preferencí, což je nejhorší výsledek za posledních devět let.

Většina Němců viní za hádky v koalici FDP

Největší podíl viny na této situaci voliči připisují FDP a jejímu předsedovi Westerwellemu. Strana, která se do vlády dostala po 11 letech v opozici, získala v zářijových volbách rekordních 15 procent hlasů a měla být garantem změn. V současnosti 55 procent Němců míní, že právě FDP má největší podíl na hádkách ve vládě. O CDU kancléřky Merkelové si to myslí jen pět procent, o sesterské CSU sedm procent.

Šéf diplomacie a vicekancléř musí téměř každý týden čelit obviněním z klientelismu. Když vláda snížila daně hoteliérům, ukázalo se, že velký finanční dar do volební kasy dostali liberálové právě od jednoho z majitelů hotelů. Když se Westerwelle vydal na turné po Asii nebo po Latinské Americe, obvinění médií se opakovala: do letadla prý bere hlavně blízké lidi, ať už to byli zástupci firmy jeho bratra nebo bývalí sponzoři strany.

Proti tomu se Westerwelle ostře brání. Takové pomluvy opozice proti ministru zahraničí, který je v cizině mimo jiné i v zájmu udržení pracovních míst v Německu, zemi škodí, prohlásil Westerwelle ihned po svém návratu z Latinské Ameriky.

Podle opozice je Westerwelle problémem pro image SRN

Opoziční sociální demokraté (SPD) a Zelení ale jeho výpad stejně ostře odmítli. Oprávněné otázky ke způsobu vedení německé diplomacie považuje její šéf Westerwelle již několik měsíců po nástupu do úřadu za urážku svého majestátu, řekla podle DPA generální tajemnice SPD Andrea Nahlesová. Způsob, jakým resort vede, se už dávno stal problémem celého ministerstva zahraničí a tím i pro image Spolkové republiky Německo, dodala.

Celá záležitost má ještě osobnější rozměr v samém Westerwellem. Jako první německý ministr zahraničí, který se netají svou homosexuální orientací, s sebou na zahraniční cesty bere svého životního partnera, třiačtyřicetiletého organizátora sportovních akcí Michaela Mronze. Opozici nevadí tento fakt sám, vždyť životní partnery sebou často berou i heterosexuální ministři. Objevilo se však podezření, že podnikatel Mronz cest využívá ke svým vlastním obchodním aktivitám, například v Brazílii, která bude pořadatelem mistrovství světa ve fotbale a potom i olympiády.

I to však Westerwelle rozhořčeně odmítá. Michael během cesty navštívil řadu sociálních zařízení a předával soukromé sponzorské dary dětským zařízením. Nebyl ani u jediného politického jednání, ale pomáhal v Chile a Argentině nejchudším dětem, řekl listu Bild am Sonntag. Je to nejhlubší pád politické kultury, když opozice pro své stranické cíle napadá dokonce rodinné příslušníky politického protivníka, zdůraznil.

Řada představitelů koaličních stran se v médiích Westerwelleho zastala, opozice ale trvá na svém. Stále častěji vyplouvají na povrch praktiky, které sice neporušují zákon, ale morálně jsou pochybné, řekl jeden z představitelů opoziční strany Levice Klaus Ernst. Pokud je legální, že ministr zahraničí dělá z úřadu cestovní kancelář pro představitele německého hospodářství, pak musejí být příslušná pravidla zostřena, dodal. Také představitelka Zelených Renate Künastová míní, že by se Westerwelle měl konečně rozhodnout, zda bude nadále pracovat pro FDP a její sítě, nebo vezme úřad ministra zahraničí vážně a začne hájit zájmy Německa.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek