Lotyšská vládní koalice v krizi

18.03.2010
čtk

Největší lotyšská politická formace Lidová strana (TP) včera opustila vládní koalici. Udělala to na znamení nesouhlasu se způsobem, jakým chce premiér Valdis Dombrovskis vyvést zemi z hluboké hospodářské krize. Krok pravicové TP by mohl vést ke kolapsu kabinetu, který před rokem obtížně vznikl, aby napomohl s obnovením hospodářského růstu, napsala agentura AP.

Lidová strana nařkla premiéra Dombrovskise, že se nedokázal zaměřit na palčivé ekonomické problémy, jako je například nezaměstnanost. Odchod strany z vlády znamená, že koalice se bude ve stočlenném parlamentu nyní opírat o méně než polovinu křesel.

Krok TP nemusí znamenat pád vlády, podle některých politiků může Dombrovskis dovést s menšinovým kabinetem zemi do řádných voleb. Ty jsou naplánovány na říjen. Šéf lidovců Andris Škéle podle Reuters prohlásil, že menšinovou vládu by jeho strana mohla dál podporovat, pokud to bude v souladu s programem TP.

Jsem připraven vést menšinovou vládu a vyjednávat s parlamentními stranami o případném modelu spolupráce, prohlásil podle Reuters před reportéry Dombrovskis. Problém chce řešit v několika příštích dnech.

Dombrovskis chce také ujistit Mezinárodní měnový fond (MMF) a Evropskou unii, že země dostojí podmínkám, které jsou podmínkou pro krizovou půjčku. MMF a EU přislíbily Rize půjčit 7,5 miliardy eur (asi 192 miliard korun), země ale musí radikálně snížit rozpočtový schodek.

Škéle premiérovi vyčetl, že jeho kabinet nedokázal zastavit hospodářský pokles a zastavit rostoucí nezaměstnanost. V zemi žije asi 2,2 milionu obyvatel, z toho 200.000 jich je bez práce. Lidovci se také odmítají podílet na nepopulárním zvyšování daní a drastickém snižování platů ve veřejném sektoru a výdajů na sociální péči, uvedl Reuters.

Vážné trhliny v soudržnosti lotyšské vládní koalice se objevily před týdnem, kdy Lidová strana hlasovala o novele daňového zákona spolu s opozicí.

Lotyšsko v současné světové hospodářské krizi zažilo nejstrmější ekonomický pád ze všech 27 členů Evropské unie. Hrubý domácí produkt země klesl loni podle předběžných údajů zhruba o 18 procent, co je nejhorší výsledek od získání nezávislosti v roce 1991. S hospodářským růstem analytici nepočítají ani letos.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek