Webový prohlížeč Microsoftu ztratil kvůli požadavku EU uživatele

22.03.2010
čtk

Internetový prohlížeč Internet Explorer přišel ve velkých evropských ekonomikách včetně Británie a Francie o tržní podíl, protože jeho výrobce Microsoft Evropanům usnadnil přístup ke konkurenčním prohlížečům. Oznámila to dnes agentura Statcounter sledující internetové statistiky. Změnu si vynutil Brusel.

Microsoft slíbil, že usnadní přístup ke konkurenčním prohlížečům přes operační systém Windows do poloviny května, aby vyhověl Evropské unii ve sporu o jeho chování na trhu. Společnost již začala rozesílat do téměř 200 milionů starých i nových počítačů možnost volby konkurenčních prohlížečů pouhým kliknutím.

Statcounter uvedl, že podíl Internet Exploreru v surfování po internetu za březen klesl ve Francii proti únoru o 2,5 procentního bodu. V Británii to byl pokles o jeden procentní bod a v Itálii o 1,3 bodu.

Norská Opera Software, čtvrtý největší dodavatel prohlížečů, zaznamenal, že se stahování jeho prohlížeče v Evropě proti normálu více než zdvojnásobilo. V Itálii, Španělsku a Polsku to byl více než trojnásobek. Také Mozilla, dvojka na trhu, uvádí, že pozoruje silný nárůst.

Právě výrobci menších prohlížečů naléhali na Evropskou unii, aby přiměla Microsoft cestu k rivalům usnadnit. Dotazové okno Choice Screen od Microsoftu (http://www.browserchoice.eu) nabídne prohlížeče Safari od Applu, jeho vlastní Internet Explorer, Operu, Chrome od Googlu a Firefox od Mozilly. Další možnosti se rozvinou po rozbalení okna šipkou.

Flock, který je až v této zadní části, nezaznamenal téměř žádný nárůst využití z tohoto dotazového okna Microsftu. Ten ale dodává, že okno odpovídá rozhodnutí unie. Flock proto naléhavě vyzval Evropskou komisi, aby zajistila, že všechny nabízené prohlížeče budou vidět v dotazovém okně ihned, napsala agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek