Lotyšsko řeší vládní krizi

23.03.2010
čtk

Politická krize v Lotyšsku zřejme nepovede k předčasným volbám ani menšinovému kabinetu. V pondělí nabídla opoziční Lotyšská první strana/Lotyšská cesta (LPP/LC), že vstoupí do vlády a zahájí koaliční rozhovory s premiérem Valdisem Dombrovskisem.

Jsme otevřeni spolupráci, jsme připraveni k podpoře, prohlásil šéf strany Ainars Slesers. Podmínkou pro vstup LLP/LC do vlády je vypracování půlročního akčního plánu pro boj s nezaměstnaností a provedení strukturálních reforem.

Vládní krize v Lotyšsku vypukla, když kabinet opustili čtyři ministři Lidové strany, která byla největší stranou v koalici. Pátý člen zůstal ve vládě jako nestraník. Premiér odchodem lidovců ztratil nadpoloviční většinu v parlamentu a chystal se vládnout do voleb s menšinovým kabinetem.

Lidová strana opustila vládu na protest proti chystaným úsporným krokům, jimiž Mezinárodní měnový fond (MMF) a Evropská unie podmiňují pomoc 7,5 miliardy eur. LLP/LC naopak v roce 2008 finanční pomoc MMF Lotyšsku dojedna a její postoj je tudíž konzistentní.

Lotyšsko zasáhla hospodářská krize nejvíc ze všech zemí EU. Loni zaznamenala lotyšská ekonomika pokles 18 procent, s hospodářským růstem se nepočítá ani letos. V zemi žije asi 2,2 milionu obyvatel, z toho 200.000 jich je bez práce.

Do příštích parlamentních voleb v Lotyšsku zbývá sedm měsíců.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek