Zemědělci z nových členských států chtějí rovné podmínky

23.03.2010
čtk

Rovné podmínky mezi novými a starými členskými státy při výpočtu přímých zemědělských dotací žádá osm agrárních organizací, keré v Brně podepsaly společnou deklaraci. Pokud Evropská komise požadavky nových zemí nevyslyší, hodlají uspořádat protesty přímo v Bruselu.

Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby poklesla zemědělská produkce po vstupu do EU ve všech nových členských státech kromě Slovinska. Dovoz ze starých zemí EU naopak roste.

„My požadujeme, aby se přímé platby nadále nevypočítávaly podle historických dat, které zvýhodňují staré země, ale byly rovné pro všechny země“ řekl Veleba. Staré země EU naopak chtějí prodloužit takzvané přechodné období pro vyrovnání přímých plateb i po roce 2013.

Deklaraci v Brně podepsali zástupci nestátních agrárních organizací z Česka, Slovenska, Polska, Maďarska, Lotyšska a Litvy. Zástupci organizací z Rumunska, Bulharska, Estonska a Ukrajiny nakonec nepřijeli. Jednání se účastnil také jako jediný zástupce starých zemí EU15 obchodní rada Rakouska.

„Dnešním podpisem byl udělán významný krok, po kterém bude následovat série dalších. Půjde především o práci s politiky a vládami konkrétních zemí a všichni společně pak i s evropským parlamentem. Pro nás je nepřijatelné, aby současný stav trval i po roce 2013,“ řekl Veleba s tím, že nevylučuje ani případné protestní akce zemědělců v Bruselu.

Na konferenci, která je součástí veletrhu Techagro, nepřijel nikdo z pozvaných členů vedení evropského sdružení zemědělců COPA. Nepřítomnost nevládních agrárních organizací ze zemí EU15 na konferenci Veleba chápe. To, že pozvání nepřijal nikdo z vedení COPA v Bruselu, však považuje za nepřijatelné.

„To je urážka pro nové státy a je to silné sdělení. My se jich na to zeptáme a jestliže by ten vývoj měl jít takto i nadále, tak nevidím důvod, proč bychom měli Bruselu platit v případě české agrární komory 250.000 eur ročně na členských poplatcích,“ řekl Veleba. Podobný názor zastávají také zástupci nevládních organizací z Polska a Slovenska, organizace v Maďarsku o tom zatím nerozhodly.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek