SDKU-DS vedená Radičovou se zaměřuje na sociální opatření

27.03.2010
čtk

Nejsilnější slovenská opoziční strana SDKU-DS jde do červnových voleb s programem zaměřeným na sociální opatření. Tato formace, která byla v minulosti symbolem zásadních pravicových reforem, chce nyní bojovat za snížení odvodů pro nižší příjmové kategorie, prodloužení mateřské a zjednodušení administrativy pro drobné podnikatele. Vyplývá to z dnes schváleného programu a z prohlášení volební jedničky strany Ivety Radičové.

Pro mě jsou určujícími tématy řešení nezaměstnanosti, bydlení pro mladé lidi, možnosti návratu lidí ze zahraničí a řešení regionálních rozdílů, řekla Radičová novinářům. Za závažný problém označila také růst chudoby vícedětných rodin a důchodců.

Mateřskou dovolenou chce strana prodloužit z nynějších 28 týdnů na jeden rok. Mateřský příspěvek by měl podle představ strany vzrůst na 100 procent čistého platu příjemkyně. Ve zdravotnictví chce SDKU-DS zavést maximální limity na doplatky za léky na 120 eur (asi 3050 Kč) ročně. Rodiny by měly mít možnost po narození dítěte dva roky odkladu na splácení hypotéky.

Radičová ale neupřesnila, z čeho chce strana tato opatření financovat. Finance jsou vždy problém. Musíte se prostě rozhodnout, co je priorita, řekla.

SDKU-DS též ve volebním programu tvrdí, že chce snížit administrativní náročnost podnikání až o 30 procent. V soudnictví chce strana prosazovat zveřejňování verdiktů soudů na internetu a nahrávání záznamů soudního jednání.

Nejsilnější opoziční straně se dlouhodobě nedaří snižovat náskok preferencí, který si podle průzkumů udržuje vládní Směr-SD premiéra Roberta Fica. Premiérovu stranu podporuje na 40 procent rozhodnutých voličů, SDKU-DS dosahuje preference okolo 15 procent. Strana navíc nedávno čelila obviněním z neprůhledného financování v minulosti. Předseda Mikuláš Dzurinda poté odstoupil z místa volebního lídra strany. Místo něj si členové strany v primárkách zvolili bývalou ministryni práce Ivetu Radičovou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek