Brusel víza pro Kanaďany zatím nenavrhne

29.03.2010
čtk

Evropská komise zatím členským zemím EU nenavrhne, aby zavedly víza pro kanadské diplomaty. Prohlásila to eurokomisařka pro vnitro Cecilia Malmströmová, která se problémem zabývala ještě jako ministryně pro evropské záležitosti za švédského předsednictví. Loni na podzim Komise v analýze česko-kanadského sporu uvedla, že doporučí zemím EU, aby zavedly víza pro kanadské diplomaty.

Nyní to neuděláme, řekla komisařka na dotaz, zda přijde s návrhem na zavedení víz pro držitele kanadských diplomatických a služebních pasů. O tom se podle dřívějších očekávání mělo jednat na dubnovém zasedání ministrů vnitra.

Komise od Kanady minulý rok požadovala zjednodušení procesu vydávání víz pro Čechy, což se otevřením konzulárního oddělení v Praze stalo. Předtím museli čeští občané pro víza jezdit do zahraničí, nejčastěji do Vídně. Druhou podmínkou bylo vypracování cestovní mapy vedoucí k návratu k bezvízovému styku.

O situaci kolem víz jednala v půlce března v Praze skupina českých a kanadských expertů i odborníků Komise. Podle Malmströmové jednání vedlo k pokroku. Kanaďané prý nastínili, že jsou připraveni měnit svou azylovou legislativu.

Kanada jednostranně obnovila vízovou povinnost pro Čechy loni v červenci. Vysvětlovala to jako při podobné situaci před pár lety tím, že z Česka registruje velké množství žadatelů o azyl. Významný počet z nich tvořili Romové. Češi to kritizovali a přenesli věc na úroveň EU. Podle České republiky je na vině do značné míry špatně fungující kanadský azylový systém, což Ottawa i připouští.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek