Euro: Země Visegrádu chtějí po EK studii dopadu zastavení Družby

29.03.2010
čtk

Evropská komise odmítla do připravované studie mapující dovoz ropy do Evropské unie zařadit možnost úplného zastavení dodávek ropovodem Družba z Ruska. Úředníci prý nechtěli Moskvu dráždit. Zařazení připomínek požadovaly země visegrádské čtyřky. Napsal to týdeník Euro.

Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko se proto rozhodly požadavky ke studii sepsat a poslat evropskému komisaři pro energetiku Güntherovi Oettingerovi. Podle V4 se studie objednaná Evropskou komisí za 360.000 eur u firmy ILF Consulting Engineers musí zabývat také otázkou stáří ropovodu Družba a z něho výplývajíích technologických rizik. Ropovod Družka je starý téměř 50 let. Neměla by chybět ani analýza možností reverzního toku ropovodem.

V dopise komisaři Oettingerovi z počátku března, na který se týdeník Euro odvolává, středoevropské státy také požadují, aby se Brusel ve studii zaměřil na rozšíření infrastruktury propojující region V4 se starými členskými zeměmi unie a napojení na jejich ropné terminály.

V4 chce rozšířit transalpský ropovod TAL

Visegrádské země se shodly, že pro účinný zpětný tok ropy do jižní větve ropovodu Družba potřebný pro zásobování zemí V4 v době případné ropné krize je nutné rozšířit transalpský ropovod TAL. Ten vede z italského Terstu přes Rakousko do Německa, zatím je propojen s Družbou přes jiný ropovod IKL.

Samostatnou zmínku věnovala visegrádská čtyřka propojení Litvínova a německého města Leuna, čímž by se spojila severní a jižní větev Družby. To by umožnilo dovoz ropy a ropných produktů do střední Evropy více diverzifikovat.

Unie počítá s tím, že ve studii zmíněné produktovody se stanou kandidáty na začlenění do programu TEN-E. Ten financuje významné projekty energetické infrastruktury z rozpočtu EU. Ropa představuje 40 až 50 procent spotřeby primárních energií v celé sedmadvacítce. V roce 2020 se očekává až 90procentní závislost unie na dovozu ze zahraničí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek