Krize ovlivní podobu politiky soudržnosti EU po roce 2013

29.03.2010
čtk

Hospodářská krize ovlivní vznikající politiku soudržnosti Evropské unie na období po roce 2013. Je možné očekávat, že v letech 2014 až 2020 budou mít členské státy EU na vyrovnávání rozdílů mezi regiony méně peněz než v současném období. Shodla se na tom většina vystupujících na dnešním odborném semináři v Senátu.

Cílem politiky soudržnosti unie, známé také pod názvem kohezní politika, je vyrovnávat rozdíly mezi regiony. Podle náměstka ministra pro evropské záležitosti Michala Sedláčka bude zájmem České republiky, aby politika soudržnosti v této podobě pokračovala i nadále.

Kohezní politika určuje v současnosti rámec pro více než třetinu rozpočtu EU. Peníze se rozdělují většinou prostřednictvím strukturálních fondů. Je jasné, že zdrojů bude méně, řekl k nadcházejícímu období náměstek ministra pro místní rozvoj Martin Plachý.

Výzvou pro Českou republiku bude, aby v příštím období byla míra propadu alokace relativně co nejmenší, poznamenal Petr Zahradník z Kanceláře pro EU České spořitelny.

Předmětem diskuse také byla další míra spolufinancování projektů z národních zdrojů. Podle Jiřího Blažka z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy by získávání dotací prospělo, kdyby se podíl národních zdrojů zvýšil, protože by potom bylo možné dotovat více projektů. Příjemci dotací by pak údajně měli také silnější motivaci udržet projekty v chodu po delší období.

Ředitel odboru Národní fond z ministerstva financí Jan Gregor proti tomu namítl, že už v letech 2012 a 2013 se v Česku můžou při aktuálním nastavení objevit problémy se spolufinancováním dotovaných projektů. Zvýšení podílu národních zdrojů proto podle něj není vhodné.

Evropské fondy v období 2007-2013 poskytují nejvíce 85 procent alokace, zbytek připadá na národní zdroje. Podílet se na financování projektů musí přibližně ve stejném poměru také příjemci dotací.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) v současnosti připravuje podrobnou verzi takzvané rámcové pozice Česká ke vznikající politice soudržnosti na další období. Hotová má být letos na podzim. MMR již dříve uvedlo, že prioritou Česka po roce 2013 bude zejména zvýšení dopravní dostupnosti v regionech, podpora výzkumu a inovací, podpora zaměstnanosti a bydlení.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek