Řecko chystá vydání dluhopisů na 7 let

29.03.2010
čtk

Pět řeckých a zahraničních bank dostalo od řecké vlády pokyn, aby přípravili emise nového sedmiletého dluhopisu o zatím neurčeném objemu. Pro Atény to bude první test toho, jaký vliv bude mít na finanční trhy čtvrteční dohoda zemí eurozóny o mechanismu pomoci Řecku v jeho dluhové krizi.

Řecko musí během dubna a května sehnat k vyrovnání splatných dluhopisů kolem 23 miliard eur (asi 585 miliard Kč), což je téměř desetina jeho roční ekonomické produkce. Šéf úřadu pro obsluhu dluhu PDMA uvedl, že Atény část pokryjí z hotovostních rezerv, v nadcházejících týdnech však musí získat na trzích v nových obligacích nejméně 16 miliard eur.

Plánovaný dluhopis bude letos již třetím řeckým dluhopisem organizovaným syndikátem bank. Podle upisovatelů byl orientační výnos stanoven na 3,10 procentního bodu nad výnosem odpovídajících německých státních dluhopisů, což je zhruba dnešní úroveň. Emise však bude benchmarková, což znamená, že nastaví podmínky pro další dluhopisy stejného typu.

Benchmarkovou emisí desetiletého dluhopisu z tohoto měsíce Řecko získalo pět miliard eur. Řecko se dostalo do krize, protože na podzim mu kvůli odhalení statistických manipulací finanční trhy vypověděly důvěru a Atény musejí nyní platit za nové dluhopisy zhruba dvakrát vyšší úrok než Německo, čili asi šest procent.

Minulý týden se eurozóna dohodla, že Řecko se musí nadále ucházet o peníze na finančních trzích, pokud to však nepůjde, musí uzavřít dohodu s Mezinárodním měnovým fondem, k níž se připojí i partneři ze zemí eura. Řecko je celkem zatíženo dluhem 300 miliard eur.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek