Bývalý bulharský ministr obrany Conev zatčen kvůli korupci

02.04.2010
čtk

Bulharská policie ve čtvrtek zatkla exministra obrany Nikolaje Coneva kvůli podezření z korupce. Spolu s ním zadržela také soudce sofijského soudu Petara Santirova a bývalého vysokého úředníka ministerstva financí Tenča Popova. Informaci přinesl list The Sofia Echo. Zatčení těchto osob následně potvrdilo bulharské ministerstvo vnitra.

Podle prokuratury sehráli Popov se Santirovem roli prostředníka při pokusu uplatit dalšího soudce a vyšetřovatele, kteří se zabývají Conovevým korupčním případem. Výše úplatků měla činit 60.000 eur. Policie zatkla Popova v jeho kanceláři s hotovostí 25.000 leva a 25.000 eur, která měla být součástí zmíněného úplatku.

Conev byl loni v listopadu obžalován, že jako ministr odsouhlasil zakázky, které byly předraženy v přepočtu řádově o desítky milionů korun. Conev je jedním ze tří ministrů bývalé tříčlenné vládní koalice, jež byli po loňských parlamentních volbách obžalováni. Z údajného zneužívání pravomocí a korupce se zodpovídají někdejší ministryně práce a sociálních věcí Emilija Maslarovová a exministr zemědělství Valeri Cvetanov.

Bulharský premiér Bojko Borisov, jehož strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) se dostala k moci loni v červenci díky slibům, že se tvrdě vypořádá s korupcí a organizovaným zločinem, již několikrát prohlásil, že bude nekompromisně postupovat vůči činitelům i ze svých vlastních řad, když se objeví podezření z korupce.

Tento týden v úterý rezignoval na křeslo ministra zdravotnictví Božidar Nanev. Prokuratura ho obvinila z korupce v souvislosti s podpisem dvou nevýhodných smluv na nákup vakcín proti chřipce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek