Helmut Kohl slaví 80 let

02.04.2010
čtk

Bývalý německý kancléř Helmut Kohl v sobotu oslaví osmdesáté narozeniny. Kohl byl nejdéle sloužícím kancléřem v německé historii, za jeho vlády se vroce 1990 sjednotilo Německo.

Helmut Kohl, o jehož tělesné konstituci média často žertovala, stál čtvrt století v čele Křesťanskodemokratické unie Německa (CDU) a od podzimu 1982 zastával 16 let funkci kancléře. I když jej skoro po celá 80. léta provázely pochybnosti, zda je pro Německo tím správným lídrem, za jeho vedení si země upevnila nabyté postavení světové velmoci.

Silnou Kohlovou stránkou byla vždy zahraniční politika, založená na dlouhodobém budování osobních vztahů s představiteli západních mocností, ale i Ruska. Tandem Kohl – Mitterand měl například značnou zásluhu na oživení stagnujícího procesu evropské integrace. Pozornost věnoval zejména na zlepšení vztahů s perestrojkovým Sovětským svazem. Odrazilo se to ve vzájemné důvěře Kohla a Michaila Gorbačova, který byl klíčovou postavou při mezinárodním posvěcování německého sjednocení.

Opětovné sjednocení Německa bylo vrcholem Kohlovy politiky a vyneslo mu značnou popularitu. Volby prohrál až v roce 1998, kdy jej porazil sociální demokrat Gerhard Schröder. Kohl pak odešel i z čela CDU. Funkce čestného předsedy strany se zřekl v lednu 2000, kdy konec politické kariéry čestného občana Evropské unie nepříjemně poznamenal skandál s černými fondy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek