Turecká velvyslankyně se vrátila do Švédska

02.04.2010
čtk

Švédsko a Turecko tento týden zahladili diplomatickou krizi, která začala v březnu. Švédský parlament 11. března přijal rezoluci, která označila masakr Arménů během 1. světové války za genocidu. Turecko reagovalo stažením velvyslankyně. V úterý se Zergün Korutürková do Stockholmu vrátila.

Švédský premiér Fredrik Reinfeldt včera návrat turecké velvyslankyně uvítal. Máme s Tureckem dobré vztahy a chceme v nich pokračovat, uvedla mluvčí švédského premiéra. Švédská vláda v Evropské unii podporuje kandidaturu Ankary na členství.

Švédská vláda se od rezoluce distancovala. Reinfeldt tři dny po přijetí rezoluce svému tureckému protějšku Recepu Tayyipu Erdoganovi řekl, že tohoto rozhodnutí lituje, a kritizoval politizaci dějin.

Švédští poslanci nebyli jediní, kdo se k arménské genocidě v březnu vyjádřil. Zahraniční výbor Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu odhlasoval rezoluci vyzývající prezidenta Baracka Obamu, aby systematické a svévolné vyvražďování 1,5 milionu Arménů označil za genocidu.

Washington čeká na tureckého velvyslance

Turecko reagovalo i v tomto případě odvoláním ambasadora ke konzultacím. Podle nepotvrzených informací by se měl velvyslanec Namik Tan vrátit do Washingtonu před 12. dubnem, protože turecký premiér Erdogan zřejmě do USA přijede na mezinárodní summit o jaderné bezpečnosti.

V neděli šéf turecké diplomacie Ahmet Davutoglu konstatoval, že mezi oběma zeměmi nastává pozitivní vývoj a že došlo k intenzivní výměně poselství zmírňujících turecké obavy a ukazujících, že nabyla vrchu strategická dimenze turecko-amerických vztahů.

Clintonová zdůraznila, že Washington přikládá význam Erdoganově přítomnosti na jaderném summitu. Po odhlasování rezoluce v zahraničním výboru Sněmovny reprezentantů Clintonová řekla: Nemyslíme, že se Kongres jako celek může nebo musí touto rezolucí zabývat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek