Ukrajinský premiér chce za dvě pětiletky dohnat Evropu

02.04.2010
čtk

Dvě pětiletky – první modernizační a druhou postindustriální – prý potřebuje ukrajinský premiér Mykola Azarov k tomu, aby hospodářsky dohnal nové státy Evropské unie. Na zasedání vládního
výboru pro reformy dnes v Kyjevě oznámil, že zhruba za dva a půl roku výkon ukrajinské ekonomiky dosáhne stavu před hospodářskou krizí.

Fakticky půjde o dvě pětiletky. V první dojde k obnově a modernizaci, ve druhé k postindustriálnímu urychlení, prohlásil Azarov. Upřesnil, že do roku 2015 vláda předpokládá urychlený růst na základě inovačně investičního modelu a systémových změn. O dalších pět let později bude ukrajinská ekonomika fungovat v podmínkách nových postindustriálních odvětví, kdy lví podíl hrubého vnitřního produktu budou tvořit vysoké technologie.

Příjmy na hlavu obyvatelstva se v důsledku toho dotáhnou přinejmenším na úroveň členských států EU ve střední Evropě, předpověděl předseda vlády. V příštích třiceti měsících bude podle něj ukrajinská vláda v zemi zavádět pořádek s cílem dostat se z krize. Loni se ekonomika země propadla o 15 procent a inflace dosáhla 12,3 procenta. Ukrajina naléhavě potřebuje finanční pomoc Mezinárodního měnového fondu (MMF), která byla sjednána v listopadu 2008, ale pozdržena, protože Kyjev nedodržel dohodnutý úsporný program.

MMF dnes oznámil, že v jednání o odblokování úvěru bylo dosaženo značného pokroku, ale řada otázek stále zůstává otevřená. Nynější kolo jednání má v Kyjevě skončit v sobotu, příští týden odcestuje ukrajinský vicepremiér pro reformu Serhij Tihipko k dalšímu kolu rozhovorů do washingtonského sídla MMF.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek