Brown vyhlásil volby v Británii na 6. května

06.04.2010
čtk

Britské parlamentní volby budou ve čtvrtek 6. května. V Londýně to oznámil premiér Gordon Brown poté, co o tom informoval královnu Alžbětu II. Brown během krátké schůzky požádal královnu o rozpuštění parlamentu 12. dubna. Řádné volby pak budou 6. května, ve stejný den jako místní volby v Anglii.

Setkání v Buckinghamském paláci zahájilo kampaň před volbami, jejichž výsledek je nejotevřenější za posledních více než 20 let. Pokud zvítězí opoziční konzervativci, vrátí se k vládě po 13 letech a jejich předák třiačtyřicetiletý David Cameron bude nejmladším premiérem za
posledních 200 let. Když vyhrají labouristé, dosáhnou čtvrtého vítězství za sebou.

Konzervativci byli donedávna považováni za jasné favority, ale vládní labouristé vedení nepopulárním premiérem Brownem se na ně v posledních týdnech dotahovali. Průzkumy ukazují nadále vedení konzervativců, ale liší se v dohadech jejich převahy.

Podle ankety otištěné v listu The Sun vedou toryové o deset procent, zatímco průzkum v dnešním The Guardian labouristé stáhli jejich vedení na pouhá čtyři procenta. Menší liberální demokraté se stabilně pohybují kolem 20 procent.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek