České politiky hluboce zasáhla Kaczyńského smrt

10.04.2010
čtk

Zpráva o leteckém neštěstí, při němž zemřely desítky lidí včetně polského prezidenta Lecha Kaczyńského, velmi otřásla českým prezidentem Václavem Klausem. „Je to hrozná a veliká ztráta,“ řekl novinářům Klaus, který považoval Kaczyńského za svého osobního přítele.

Já osobně v něm ztrácím skutečného přítele, nechci si hrát na to, že si politici a prezidenti mezi sebou hrají na kamarády a přátele, ale v tomto případě a v této situaci je to opravdu skutečnost, je to hrozná a veliká ztráta, bude nám strašlivě chybět v mnoha ohledech, řekl český prezident.

Klaus: Odešel můj politický přítel

Český prezident také zaslal soustrastný telegram bratrovi Lecha Kaczyńského Jaroslavovi. Ve Vašem bratrovi odešel můj nejbližší politický přítel, prezident, kterého jsem nesmírně oceňoval pro jeho zásadové postoje, pro jeho osobní podporu české zahraniční politice na mezinárodních fórech a pro jeho významný příspěvek k prohlubování dobrých sousedských vztahů mezi našimi zeměmi, napsal Klaus. Podle Klause byly právě díky Kaczyńskému vztahy mezi Českem a Polskem nejlepší v historii.

Další prezidentská kondolence mířila z Pražského hradu maršálkovi polského Sejmu Bronislawu Komorowskému. Vyřiďte, prosím, především rodinám obětí, z nichž jsem mnohé znal osobně a jejichž odchod je pro mě nepopsatelnou ztrátou, že sdílím jejich bolestný smutek a že jsem v této těžké chvíli v duchu s nimi, uvedl český prezident.

Soustrast svým protějškům z polského Sejmu vyjádřili také předseda Senátu Přemysl Sobotka a předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček.

Fischer: Obrovská ztráta i pro ČR

Polsku kondoloval také premiér Jan Fischer. Podle něj je havárie obrovská ztráta i pro Českou republiku, která má k Polsku pevné vazby. Soustrast vyjádřil i ministr zahraničí Jan Kohout.

Smrt vašich spoluobčanů považujeme za obrovskou ztrátu také pro nás. Chtěl bych vás ujistit, že v těchto těžkých okamžicích Česká republika a její občané sdílí váš hluboký zármutek a jsou v duchu s vámi, uvedl v tiskovém prohlášení Fischer, který v New Yorku zahajuje svou několikadenní návštěvu Spojených států..

Chmiel kondoloval Dowgielewiczovi

Soustrasti svému polskému protějšku, státnímu tajemníkovi pro evropské záležitosti Mikołaji Dowgielewiczovi, vyjádřil rovněž ministr Juraj Chmel.

„Byl jsem šokován a hluboce zasažen zprávou o nehodě letounu Vašeho pana prezidenta. Dovolte mi vyjádřit můj hluboký zármutek nad touto národní tragédií a ztrátou pro Polsko. Vzhledem k mým částečně polským kořenům prožívám tyto smutné okamžiky o to silněji. Mé myšlenky jsou s polským lidem, především pak s rodinami těch, kteří dnes ztratili své životy, uvedl ministr Chmiel v kondolenci.

Vondra: Kaczynski měl zásluhy na rozšíření NATO

Je to obrovská tragédie pro celý polský národ. Nedovedu si představit horší místo, kde by se to mohlo stát, řekl senátor a někdejší disident Alexandr Vondra. Kaczyńského si prý vážil i jako konzervativního politika, kterých v Evropě není mnoho. Měl také nesmírné zásluhy na tom, aby NATO otevřelo dveře střední Evropě, dodal Vondra. Jeho smrt považuje za obrovskou ztrátou nejen pro Polsko, ale pro celý kontinent.

Poprvé jsme se viděli v Tatrách krátce po roce 1989. Já jsem tehdy pracoval pro Václava Havla, který už byl prezidentem a on se svým bratrem pro Lecha Walesu, vzpomínal Vondra. S Lechem Kaczyńským se pak prý ještě více sblížil v roce 1991, když společně řešili, jak reagovat na pokus konzervativních sil o puč v Sovětském svazu.

Schwarzenberg: Byl to velký vlastenec

Na prezidenta Kaczyńského vzpomínal i bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který se s ním podle svých vlastních slov znal asi 20 let. Byl to veliký vlastenec. Měl své jasné názory a ty také jasně vyjádřil. V osobním styku byl velice přátelský. Nikdy nezapomněl na ty, kteří byli s Polskem spojeni za doby totality. Byl velmi statečný zastánce všech polských zájmů, řekl Schwarzenberg.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek