Polský prezident zahynul při letecké havárii

10.04.2010
Euroskop

Lech Kaczynski (1949-2010)

Polský prezident Lech Kaczynski zahynul se svou ženou Marií na palubě letadla, kterým letěl na slavnost uctění památky obětí masakru v Katyni. Letoun Tupolev 154 na smolenském letišti Severnyj nezvládl přistávací manévr a při přistávání se zachytil o stromy. V Polsku byl vyhlášen týdenní státní smutek.

Podle ruské agentury Interfax bylo smolenské letiště Severnyj pro mlhu uzavřeno a pilot polského letadla dostal pokyn, aby přistál v Minsku nebo Moskvě. Nakonec se rozhodl přistát podle původního plánu ve Smolensku. Údajně při čtvrtém pokusu o přistání letadlo havarovalo.

Prezidentské volby do 2 měsíců

Při letecké katastrofě zahynula elita polského politického života. Obětí havárie polské delegace je 88. Jsou mezi nimi kromě prezidenta a jeho ženy také guvernér centrální banky, vicemaršálek Sejmu, šéf Institutu národní paměti nebo náčelník generálního štábu.

Letadlem letěla i řada představitelů polského parlamentu, velení polské armády, představitelé katolické a pravoslavné církve nebo rodinní příslušníci obětí katyňského masakru.

V Polsku mimořádně zasedala vláda. Podle ústavy přebírá pravomoci prezidenta předseda Sejmu Bronislaw Komorowski. Předčasné prezidentské volby se podle ústavy musí konat do dvou a půl měsíce. V původním termín by se volby konaly na podzim.

V Polsku byly na příští týden zrušeny kulturní a sportovní akce, vlajky visí na půl žerdi. V Krakově se v poledne rozezněl zvon Zygmunta, jehož zvuk oznamuje mimořádné události.

Katyň podruhé zabíjela

Vzpomínková slavnost věnovaná památce Poláků zabitých v Katyňském lese se uskutečnila bez polské delegace. Účastníci pietního aktu uctili památku obětí leteckého neštěstí.

Při masakru v Katyní v roce 1940 sovětská tajná policie NKVD postřílela tisíce polských důstojníků a intelektuálů. Ti padli do sovětského zajetí v rámci dělení Polska mezi nacistické Německo a SSSR v září 1939 na základě paktu Molotov-Ribbentrop o neútočení mezi oběmavelmocemi.

Kondolence českých politiků

Do Varšavy přicházejí kondolence z celého světa, včetně České republiky. Podle českého prezidenta Václava Klause odešel v Kaczynském velký přítel Česka, kterého on sám považoval za přítele. Lech Kaczyński byl mimořádný prezident, vzácná osoba, z hlediska České republiky to byl zcela unikátní přítel celé naší země, který pro česko-polské vztahy udělal nejvíce ze všech, řekl Klaus.

K události se vyjádřil také premiér Jan Fischer, který dnes zahajuje návštěvu Spojených států. Smrt vašich spoluobčanů považujeme za obrovskou ztrátu také pro nás. Chtěl bych vás ujistit, že v těchto těžkých okamžicích Česká republika a její občané sdílí váš hluboký zármutek a jsou v duchu s vámi, uvedl v tiskovém prohlášení premiér Jan Fischer.

Ministr pro evropské záležitosti Juraj Chmiel vyjádřil soustrast svému polskému protějšku, státnímu tajemníkovi pro evropské záležitosti Mikołaji Dowgielewiczovi. „Dovolte mi vyjádřit můj hluboký zármutek nad touto národní tragédií a ztrátou pro Polsko. Vzhledem k mým částečně polským kořenům prožívám tyto smutné okamžiky o to silněji. Mé myšlenky jsou s polským lidem, především pak s rodinami těch, kteří dnes ztratili své životy, uvedl ministr Chmiel v kondolenci.

Polish President Lech Kaczynski during the NATO summit in Strasbourg, France on April 4, 2009. Heads of state, foreign ministers and defence ministers of the 28 NATO member countries are participating in the summit from April 3-4 in Strasbourg, Kehl and Baden Baden to mark the 60th anniversary of the transatlantic military and political. Photo by ABACAPRESS.COM
Polský prezident Lech Kaczynski (foto: čtk)

Lech Kaczynski (1949-2010)

Polský prezident Kaczynski se narodil 18. června 1949 ve Varšavě. V 70. letech patřil k polskému disentu, angažoval se ve Výboru na obranu dělníků a stál i u zrodu Solidarity, jejíž tváří byl Lech Walesa. V letech 1981-82 ho komunistický režim uvěznil.

Než se v roce 2005 stal prezidentem Polské republiky, měl za sebou od roku 1989 již dlouhou politickou kariéru. Byl poslancem, senátorem, působil i jako poradce v prezidentské kanceláři tehdejšího prezidenta Lecha Walesy.

V roce 2001 spolu se svým bratrem Jaroslavem založil stranu Právo a spravedlnost (PiS), kterou do roku 2003 vedl. V roce 2002 se stal primátorem Varšavy, o tři roky později porazil v prezidentských volbách současného premiéra Donalda Tuska.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek