Cameron představil volební program konzervativců

14.04.2010
čtk

Britští konzervativci v případě volebního vítězství zavedou limit na počet přistěhovalců a budou usilovat o znovuzískání některých pravomocí z Evropské unie. Hodlají razantněji snižovat rozpočtový deficit a poskytnout občanům větší vliv na místní záležitosti. Vyplývá to z předvolebního programu, který představil jejich šéf David Cameron.

Volby budou 6. května a předpokládá se, že budou patřit k nejvyrovnanějším za posledních 20 let. Konzervativci si udržují několikaprocentní náskok, který by jim měl zaručit postavení největší strany, ale ne nadpoloviční většinu v parlamentě potřebnou k sestavení vlády. Vládní labouristé představili svůj program v pondělí. Ve středu bude následovat třetí největší strana, liberální demokraté, kteří by za nerozhodného výsledku mohli hrát při formování vlády klíčovou úlohu.

Pracovní omezení pro nové členské státy EU?

Konzervativci hodlají zavést limit pro přistěhovalce ze zemí mimo Evropskou unii, aby se počet imigrantů vrátil na úroveň 90. let, tedy na úroveň desetitisíců ročně, a ne statisíců. Stejně tak zavedou přechodná omezení pro občany všech dalších nových členských zemí EU – na rozdíl od labouristů, kteří v roce 2004 umožnili Čechům a občanům dalších sedmi nových členských zemí v Británii pracovat bez omezení.

Tento záměr vyvolal kritiku velkých britských firem sdružených v organizaci London First. Podle její předsedkyně Jo Valentinové takové návrhy z obchodního hlediska postrádají veškerou logiku a ve snaze uklidnit populistické hlasy zbytečně popudí země, jako je Indie, Čína nebo Rusko.

Snižování strukturálního deficitu

Cameron při představování optimistického a ambiciózního programu potvrdil, že hodlá vysoký rozpočtový deficit snižovat rychleji a razantněji než labouristé. Během funkčního období příštího parlamentu chce zlikvidovat podstatnou část strukturálního deficitu.

Labouristé navrhují snížení schodku na polovinu do roku 2014, ale chtějí se škrty začít později, aby neohrozili ekonomické oživení. Letos schodek britského rozpočtu dosáhne asi 11 procent HDP. Žádná ze stran však neoznámila, jak přesně chce deficit snížit. Stejně jako labouristé se i konzervativci vyhnuli dani z přidané hodnoty a ponechali si otevřené dveře pro její případné zvýšení.

Proti mocnému státu labouristů

Cameron také zdůrazňoval lokální iniciativu občanů v kontrastu s mocným státem prosazovaným labouristy. Navrhuje například, aby policejní šéfové byli voleni. Stejně tak konzervativci chtějí umožnit referenda o místních záležitostech, pokud se pro ně vysloví aspoň pět procent dané lokality. Občané také budou moci v hlasování zamítnout zvýšení místní daně.

V reakci na znechucení velké části veřejnosti politikou konzervativci navrhují snížení platů ministrům o pět procent a jejich následné zmrazení na pět let. Nynější počet 650 poslanců Dolní sněmovny sníží o deset procent.

Konstruktivní postoj k Evropské unii

Pokud jde o Evropskou unii, chtějí v jejím rámci konzervativci pracovat konstruktivně, ale odmítají předat další pravomoci do Bruselu bez referenda. Konzervativní vláda se také nikdy nepřipojí k euru a bude se snažit vyjednat zpětný převod některých pravomocí, pokud jde o trestní záležitosti a zákony týkající se sociálních věcí a zaměstnanosti.

Konzervativci jsou pro další rozšiřování unie, včetně o Turecko. Hodlají zachovat nynější úroveň britské rozvojové pomoci a usilovat o snižování emisí skleníkových plynů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek