Weizsäcker oslaví devadesátiny

14.04.2010

Bývalý německý prezident z let 1984 až 1994 a respektovaný německý politik Richard von Weizsäcker oslaví 15. dubna devadesáté narozeniny. Ještě jako prezident západní části Německa prolomil historické tabu v hodnocení konce druhé světové války, když v projevu k 40. výročí jejího ukončení označil 8. květen 1945 za „den osvobození Německa od nelidské nacistické diktatury“.

Weizsäcker se angažoval i v otázce urovnání česko-německých vztahů, aktivně podporoval odškodnění obětí fašismu. Krédem prvního prezidenta sjednoceného Německa, jehož pojí osobní přátelství s prvním polistopadovým prezidentem někdejšího Československa a posléze Česka Václavem Havlem, bylo stavět mosty, a nikoli bariéry.

Narodil se 15. dubna 1920 ve Stuttgartu. Za druhé světové války sloužil v německé armádě, v bojích na východní frontě byl raněn a zajat. Po válce vystudoval práva a dějiny. V roce 1954 se stal členem Křesťanskodemokratické unie (CDU). Dvanáct let byl poslancem Spolkového sněmu, angažoval se také jako předseda Německého evangelického církevního sněmu. V letech 1981 až 1984 byl starostou Západního Berlína. Filosof na trůně Weiszäcker byl spolkovým prezidentem od července 1984 do června 1994. Jako první bonnský politik přesídlil krátce před ukončením svého mandátu s úřadem do obnoveného sídelního města Berlína.

Sdílet tento příspěvek