Britský tisk se pustil do šéfa liberálů

22.04.2010
čtk

Objev britské předvolební kampaně, šéf opozičních liberálních demokratů Nick Clegg, se před další televizní debatou stal terčem části britského tisku. Ten napadá jeho příjmy i zahraniční a přistěhovaleckou politiku. Clegg při první televizní debatě před týdnem zastínil své rivaly a vytáhl svou stranu na úroveň dosud dominujících vládních labouristů a opozičních konzervativců.

Konzervativní The Daily Telegraph dnes napsal, že tři mecenáši liberálních demokratů platili několik měsíců 750 liber na Cleggův soukromý účet. Liberální demokraté tvrdí, že peníze byly určeny jako plat Cleggovu asistentovi a převody na jeho soukromý účet to měly usnadnit.

Clegg není žádný politický nováček

Rovněž pravicové The Times zase čtenářům spočítaly, že Clegg si během deseti let v Bruselu jako spolupracovník eurokomisaře Leona Brittana a později jako europoslanec vydělal celkem 1,9 milionu eur. Do Clegga se pustily palcovými titulky i pravicové bulvární listy The Sun, Daily Mail a Daily Express.

The Sun tvrdí, že je nerozhodný a mění názor na válku v Afghánistánu. Daily Express obviňuje centristické liberální demokraty z šílené přistěhovalecké politiky, protože chtějí poskytnout částečnou amnestii ilegálním přistěhovalcům. Daily Mail dnes zdůrazňuje, že Clegg očerňuje Británii, protože před osmi lety napsal v novinovém článku, že Britové trpí iluzemi velikosti a mají nepřípadný pocit nadřazenosti kvůli vítězství ve druhé světové válce.

I v dalších médiích se připomíná, že třiačtyřicetiletý Clegg není ani zdaleka takovým politickým novicem a outsiderem, za jakého se vydává. Kromě toho, že strávil deset let v Bruselu a od roku 2005 je britským poslancem, tak pracoval v Londýně i pro lobbistické firmy.

Liberálové: Je to kampaň proti nám

Podle mluvčího liberálních demokratů jde o koordinovanou kampaň očerňování vyvolanou úspěchem Clegga v první televizní debatě před týdnem. V ní Clegg podle mínění diváků s přehledem porazil labouristického premiéra Gordona Browna a předáka konzervativců Davida Camerona. Tento úspěch se přenesl i do volebních preferencí, když všechny tři strany nyní mají od sebe jen malý odstup.

Pokud by stejně dopadly i volby 6. května, labouristé ani konzervativci by nezískali nadpoloviční většinu mandátů a potřebovali by k vytvoření vlády podporu liberálních demokratů.

Gordon Brown dal několikrát jasně najevo, že je pro spojenectví s liberálními demokraty a nabídl jim politické reformy. Clegg jeho nabídky odmítl a označil Browna za zoufalého politika.

Poměrný systém – podmínka liberálů

V rozhovoru pro list The Independent Clegg dnes uvedl, že jeho podmínkou bude zavedení úplného poměrného volebního systému. Liberální demokraté nejvíce doplácejí na nynější většinový systém. I kdyby celostátně získali nejvíc hlasů, v parlamentu by měli o mnoho méně křesel než labouristi a konzervativci.

V listě The Guardian zase Clegg označil za absurdní varování konzervativců před nerozhodnými volbami. Podle toryů by vláda bez jasného mandátu ohrožovala ekonomické oživení a způsobila by zmatek na finančních trzích.

Dnešní druhá televizní debata Browna, Camerona a Clegga se bude v Bristolu zaměřovat na zahraniční politiku. Clegg by se mohl dostat pod palbu kvůli tomu, že zastává na britské poměry proevropské postoje a nechce obnovit nákladný systém jaderných raket Trident umístěných na ponorkách.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek