Obhájí Fischer v Rakousku druhý prezidentský mandát?

23.04.2010
čtk

Tuto neděli se budou v Rakousku konat prezidentské volby. Za favorita je považován současný prezident Heinz Fischer. O post hlavy státu bude soupeřit s pravicovou političkou a předsedou křesťanské strany.

Současný rakouský prezident Heinz Fischer se v politice objevil v roce 1962 po studiích práv a politologie. Dlouholetý člen Sociálnědemokratické strany Rakouska (SPÖ) působil jako poslanec a předseda dolní parlamentní komory. V osmdesátých letech se stal ministrem pro vědu a výzkum. Prezidentem je od roku 2004 a mezi Rakušany se těší velké oblibě. Obecně je znám i svojí zdrženlivostí v problematických oblastech česko-rakouských vztahů jako je Temelín nebo Benešovy dekrety.

Vážnějším soupeřem je podle průzkumů Barbara Rosenkranzová, která je místopředsedkyní populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ). V politice se tato vystudovaná historička a filozofka pohybuje od roku 1993, kdy se stala poslankyní dolnorakouského parlamentu. Už druhým rokem je členkou dolnorakouské zemské vlády. V Rakousku je známa především díky své kritice poválečného zákona o denacifikaci Rakouska. V nedávné televizní debatě prohlásila, že popírání holocaustu by nemělo být trestné z důvodu zásahu do svobody projevu.

Trojici kandidátů na rakouský prezidentský úřad doplňuje předseda Křesťanské strany Rakouska (CPÖ) Rudolf Gehring. Šéfem strany je tento právník od roku 2008. Jednašedesátiletý Gehring je znám jako zastánce křesťanských hodnot, kritik potratů a registrovaného partnerství.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek