Předáci britských stran se střetli kvůli Evropské unii

23.04.2010
čtk

Kvůli Evropské unii se včera večer střetli při předvolební televizní debatě předáci tří hlavních britských politických stran. Terčem ostré kritiky labouristického premiéra Gordona Browna i šéfa liberálních demokratů Nicka Clegga se stalo spojenectví konzervativců Davida Camerona v Evropském parlamentu se stranami střední a východní Evropy, včetně české ODS.

Podle Browna se Cameron v EU izoluje, když odešel z největšího pravicového klubu v Evropském parlamentu, Evropské lidové strany, se skupinou pravicových extremistů. Clegg dokonce hovořil o partičce cvoků, antisemitů, lidí, kteří popírají změnu klimatu, a homofobů.

Cameron se proti těmto útokům ohradil a řekl, že hlavním spojencem toryů v nové Evropské konzervativní a reformní skupině (ERC) je strana Právo a spravedlnost polského prezidenta Lecha Kaczyńského, který nedávno zahynul při letecké havárii. Do ERC patří i česká ODS. V Británii se ale vedle Práva a spravedlnosti nejvíce hovoří o lotyšské nacionalistické straně Za vlast a svobodu.

První televizní debata přinesla před týdnem překvapivý úspěch Cleggovi, jehož strana se v preferencích před volbami 6. května dostala na úroveň favorizovaných konzervativců a těsně předstihla labouristy. Oproti minulé diskusi byla také dnešní diskuse výrazně útočnější a nervóznější a podle prvních průzkumů mnohem vyrovnanější.

Anketa ústavu YouGov určila jako vítěze Camerona s 36 procenty, zatímco Clegg získal 32 a Brown 29 procent. Podle průzkumu společnosti ComRes vyhrál Clegg s 33 procenty, zatímco Brown s Cameronem dostali po 30 procentech.

Cameron v debatě zdůraznil, že v případě volebního vítězství bude usilovat o navrácení některých pravomocí z Bruselu do Británie a že vypíše pokaždé referendum, pokud by se znovu rozhodovalo o transferu některých pravomocí na úroveň EU. Stejně tak se postavil proti přijetí eura.

Brown označil Cameronovy postoje za protievropské a zdůraznil, že by se s nimi dostal v Evropské unii do izolace. Také Clegg, jehož liberální demokraté jsou v euroskeptické Británii nejvíce proevropskou stranou, zdůraznil, že Londýn nemůže v řadě věcí postupovat sám a že světové velmoci respektují jen Evropu jako celek.

Druhá televizní debata předáků tří hlavních stran se v Bristolu zaměřovala na zahraniční politiku. Brown s Cameronem v ní podpořili obnovení systému jaderných raket Trident na ponorkách, zatímco podle Clegga jde o vyhazování peněz v době, kdy Británie čelí jiným hrozbám než za studené války. Podle Browna je tak Clegg hrozbou britské bezpečnosti. Clegg zase zdůraznil, že na rozdíl od labouristů i konzervativců byla jeho strana vždy proti ilegální válce v Iráku.

Jako při minulé debatě se jiskřilo i kolem otázky přistěhovalectví. Clegg se dostal pod palbu kvůli návrhům na amnestii pro ilegální přistěhovalce a Cameron kvůli tomu, že chce zavést každoroční limit na počet přistěhovalců. Oba společně kritizovali Browna za to, že imigrační systém je jeden velký zmatek.

Cameron také naznačil, že byla chyba otevřít Británii občanům nových členských zemí EU v roce 2004. Hovořilo se o tom, že z Polska přijede 13.000 lidí a pak šlo o statisíce, řekl s tím, že jeho vláda by zavedla pro další nové členské země přechodná období. Brown mu připomněl, že přes milion Britů žije v dalších zemích EU.

V pasáži věnované boji se změnou klimatu se Clegg vyslovil pro daň za cestování letadlem. Brown s Cameronem ho kritizovali za to, že je proti jaderným elektrárnám.

Podle všech průzkumů veřejného mínění z posledních dnů by žádná strana nezískala nadpoloviční většinu křesel v parlamentu s 650 poslanci. Volební preference jsou nyní velmi vyrovnané, ale vzhledem k většinovému systému by labouristé i konzervativci získali mnohem víc mandátů než liberální demokraté, ale ne tolik, aby sami sestavili vládu. Liberální demokraté tak budou nejspíš hrát při tvorbě koaliční nebo menšinové vlády rozhodující úlohu.

V Británii to je nezvyklá situace, kterou naposledy zažila – jen na osm měsíců – v roce 1974. Clegg v debatě označil za absurdní hrozby konzervativců o tom, že parlament bez rozhodující většiny ohrožuje oživení britské ekonomiky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek