Brown se snaží zachránit kampaň

29.04.2010
čtk

Předvolební katastrofa. Tak hodnotí britský tisk soukromou poznámku britského premiéra Gordona Browna, který označil za „bigotní ženu“ voličku, která si stěžovala na imigraci z východní Evropy.

Bylo to největší osobní faux pas, jakého se v této zemi politický vůdce kdy dopustil, řekl Charlie Beckett z Londýnské ekonomické školy (LSE). Urazil voliče a během kampaně je volič králem, dodal jeho kolega Patrick Dunleavy k přešlapu, který Brown udělal těsně před dnešní rozhodující televizní debatou věnovanou ekonomice.

Guardian: Brown torpédoval kampaň labouristů

Podobného názoru jsou i dnešní listy. Pravicový The Daily Telegraph napsal, že šlo o katastrofální den, zatímco levicový The Guardian uvedl, že Brownovo přeřeknutí torpédovalo kampaň labouristů.

Premiér se ve středu dostal do živé výměny názorů s pětašedesátiletou vdovou Gillian Duffyovou. Když pak odjížděl autem, zapomněl, že má na sobě televizní mikroport, takže celá země opakovaně slyšela, že celé setkání označil za katastrofu a Duffyovou za bigotní ženu kvůli jejím poznámkám o východoevropských přistěhovalcích. Odkud přicházejí všichni ti lidé z východní Evropy? Odkud se sem valí? řekla.

Brown se sice později telefonicky i osobně Duffyové omluvil, ale škoda již byla udělána. Aféra dostala podle očekávání jméno bigotgate a způsobila labouristům ohromné škody.

Tisk hájí názor bigotní ženy

Všechny listy dnes Duffyovou hájily jako voličku, která vyslovuje legitimní obavy. Byla démonizována za to, že si dovolila použít slovo imigrace, napsal pravicový bulvární Daily Mail. Deník Financial Times připomněl, že Duffyová je typem labouristického voliče, na jakého strana spoléhá a jehož podporu nezbytně potřebuje. Dá se říci, že Brown již prohrál volby. Labouristé nyní jen mohou doufat, že se dostanou aspoň na druhé místo a bez Browna pak třeba budou mít šanci na návrat zpět, myslí si Beckett.

Poměr sil před volbami 6. května je bezprecedentně vyrovnaný. Dvě televizní debaty pomohly liberálním demokratům, kteří byli do té doby outsidery. Průzkumy provedené před Brownovým extempore se shodují, že opoziční konzervativci sice nadále vedou, ale jen o pár procent před liberálními demokraty a labouristy, když vzájemné rozdíly jsou v rámci statistické chyby.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek