Policisté EU v Kosovu provedli razii na ministerstvu dopravy

29.04.2010
čtk

Policisté Evropské unie působící v Kosovu provedli včera razii na tamním ministerstvu dopravy. Úřady zatím podle agentury AP důvod prohlídky nevysvětlily, média ovšem spekulují o korupci. V čele ministerstva stojí Fatmir Limaj, někdejší velitel Kosovské osvobozenecké armády (UÇK), kterého nizozemský tribunál OSN v roce 2005 zbavil obvinění z válečných zločinů.

Razii na ministerstvu dopravy provedlo na 30 policistů v civilu. Většina úředníků byla z budovy vyvedena. Vchod do úřadu hlídali italští karabiníci se samopaly. Policisté EU zaměstnancům, kteří v budově zůstali, oznámili, že prostory na základě soudního povolení prohledají.

Policejní mise EU v Kosovu, která v zemi působí pod názvem EULEX, odmítla důvod razie komentovat. V prohlášení jen oznámila, že provedla prohlídky na několika místech v Prištině a jejím okolí v rámci probíhajícího vyšetřování.

Místní média uvedla, že policisté také prohledali Limajovu rezidenci mimo metropoli a jeho rodinný dům ve středním Kosovu. Limaj podle AP zatím záležitost nekomentoval.

Mise EU razii provedla pouze několik dnů poté, co začaly práce na výstavbě dálnice za jednu miliardu dolarů (asi 19,4 miliardy korun) mezi Kosovem a Albánií. Zakázku získalo americko-turecké konsorcium.

Dnešní policejní zátah zřejmě zvýší napětí mezi kosovskými Albánci a mezinárodními pozorovateli. EU v rámci mise EULEX vyslala do Kosova na 2000 zástupců, kteří dohlíží nad justičním systémem země a postupem proti organizovanému zločinu.

Bývalá jihosrbská provincie Kosovo s převážně albánským obyvatelstvem jednostranně vyhlásila nezávislost v únoru 2008. Nový stát doposud uznalo 67 ze 192 členských států OSN včetně USA a většiny členských zemí Evropské unie. Česko tak učinilo v květnu 2008. S kosovskou samostatností naopak nesouhlasí kromě Srbska například Slovensko a Rusko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek