Evropský tisk k britským volbám: nejistota

07.05.2010
čtk

„Nejistota“ je slovo, které se objevuje v komentářích evropského tisku k výsledkům britských voleb, v nichž vzešel parlament bez jasné většiny. „Bez absolutní většiny a při neexistenci psané
ústavy se Velká Británie ponoří do nejistoty: výběr předsedy vlády bude záviset na politických čachrech, zprostředkování ´mandarínů´ a tlaku sdělovacích prostředků a veřejného mínění,“ napsal na své webové stránce například francouzský deník Libération.

Le Monde poznamenal, že právě tohoto scénáře, tedy blokovaného parlamentu, se zvlášť obávaly finanční trhy. Tento list se dále mimo jiné pozastavil nad překvapujícím neúspěchem liberálních demokratů.

Podle Le Figaro začíná v Británii období institucionální nejistoty, neboť dosavadní labouristický premiér Gordon Brown se chce udržet u moci. Přední španělský deník El País vidí ve výsledcích voleb hrozbu určité politické nestability ve zvlášť choulostivém momentu. Nejde jen o celkovou hospodářskou situaci ve Velké Británii, která musí v příštích letech tvrdě omezit veřejné výdaje, ale i o časovou shodu britských voleb s řeckou krizí, která začíná infikovat globální ekonomiky, napsal list. V dalším textu uvedl, že neexistence absolutní většiny je zřejmě argument pro volební reformu v Británii.

Závěry lze shrnout do jediného slova: nejistota, napsal další španělský list El Mundo. Za nejpravděpodobnější scénář považuje menšinovou vládu konzervativců. Italský Corriere della Sera píše o polovičním vítězství konzervativců, La Repubblica vidí ve výsledcích potvrzení bezvýchodné situace.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek