Konzervativci v Británii vyhrají, ale málo

07.05.2010
aktualizováno, čtk

Britští konzervativci jsou po třinácti letech v opozici jasnými vítězi čtvrtečních parlamentních voleb, ale nebudou mít nadpoloviční většinu potřebnou pro samostatné vytvoření vlády. Krátce před 1:00 SELČ, kdy zbývalo rozdělit jen 35 mandátů, jich měli 290. Ani teoreticky už tedy nemohou získat většinu v Dolní sněmovně, která má 650 křesel.

Dosud vládní labouristé získali zatím 246 a liberálové 51 mandátů. Konzervativci si proti průběžným výsledkům voleb z roku 2005 zatím polepšili o 91 mandátů, labouristé jich naopak 85 ztratili. Proti všemu očekávání ztratili i liberálové, považovaní před volbami za rovnocenné soupeře obou hlavních stran. Zatím mají 51 poslanců, ve srovnání s průběžnými výsledky z roku 2005 o šest méně.

Další rozdělené mandáty připadají menším stranám, v jednom okrsku se volby uskuteční kvůli úmrtí kandidáta koncem května. Svého prvního poslance dostala do parlamentu Strana zelených. To se naopak nepodařilo krajně pravicové Britské národní straně.

Odhady sestavené na základě průzkumů u volebních místností dávaly konzervativcům 305, labouristům 255 a liberálům 61 mandátů. Nepsaná britská ústava dává šéfovi labouristů Gordonu Brownovi jako stávajícímu premiérovi právo pokusit se jako první o sestavení nového kabinetu. Překvapivě slabý výsledek liberálních demokratů ale výrazně snižuje jejich koaliční potenciál. Součet jejich a labouristických mandátů na parlamentní většinu nebude stačit.

Za nejpravděpodobnější scénář agentura AP označuje menšinovou vládu v čele s šéfem konzervativců Davidem Cameronem. Cestu k vládnímu přežití vidí analytici v dočasných spojenectvích konzervativců s menšími stranami, například irskými nebo skotskými nacionalisty. Pozornost se tak soustřeďuje na možná vyjednávání mezi stranami. Jejich vedoucí představitelé ale zatím poskytli málo náznaků, co by se teď mělo dít.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek