Gordon Brown končí v čele labouristů

11.05.2010
čtk

Britský premiér Gordon Brown včera večer oznámil, že jeho Labouristická strana začne oficiální jednání o nové vládě s liberálními demokraty. Brown proto do září odstoupí z čela labouristů a nebude již dále kandidovat. Liberální demokraté budou souběžně pokračovat v rozhovorech s konzervativci.

Brown zůstane premiérem do doby, než se zformuje nová vláda. Kdy to bude závisí na dohodách politických stran. Pokud brzy skončí vyjednávání konzervativců s liberály, musel by Brown premiérské křeslo opustit ihned. Vytvoří-li se aliance labouristů a liberálních demokratů, zůstane premiérem do doby, než si labouristé vyberou nového vůdce – tedy nejpozději do září. Jako o nejpravděpodobnějším nástupci Browna se mluví o ministru zahraničí Davidu Milibandovi.

Aliance poražených

Liberálové mají politicky mnohem blíž k labouristům. Obávají se však reakce voličů, kteří by mohli jejich spojení považovat za alianci poražených. Navíc obě strany nemají v Dolní sněmovně většinu a musely by se spoléhat na další menší strany. Podle zastánců tohoto přístupu hlasovalo pro obě strany více než 50 procent Britů.

Jednání konzervativců s liberálními demokraty dosud nevedla k výsledku, i když obě strany tvrdí, že dosáhly dobrých výsledků. Předseda liberálů Nick Clegg včera večer jednání s konzervativci ocenil, ale zdůraznil, že obě strany nebyly s to zatím dojít k celkové dohodě. Brownova rezignace by podle něj mohla být důležitým prvkem při hladkém přechodu ke stabilní vládě. Podle stanice BBC liberálové požadují dohodu, která by zaručovala trvání vlády po celé funkční období parlamentu.

Referendum o volebním systému

Konzervativci na překvapivý vývoj zareagovali nabídkou referenda o takzvaném systému alternativního hlasování. Tento systém sice nevychází vstříc požadavkům liberálů na poměrný systém, ale je značnou změnou oproti většinovému, který zvýhodňuje velké strany.

Dohodli jsme se, že uděláme liberálním demokratům ´poslední nabídku´ – referendum o volebním systému, oznámil konzervativní stínový ministr zahraničí George Osborne.

Stínový ministr zahraničí William Hague posléze zdůraznil, že konzervativci by před tímto referendem mohli vést kampaň proti navrhované změně volebního systému. Možné spojení liberálních demokratů a labouristů Hague označil za hluboce nedemokratické.

Podle většinového systému konzervativci v nynějších volbách získali 306 poslanců, labouristé 258 a liberální demokraté 57. Alternativní systém by přinesl konzervativcům 281 mandátů, labouristům 262 a liberálům 79.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek