Cameron a Sarkozy se ujistili o úzké spolupráci v rámci EU

21.05.2010
čtk

Nový britský premiér David Cameron, známý svými euroskeptickými názory, a francouzský prezident Nicolas Sarkozy se včera v Paříži ujistili o tom, že budou úzce spolupracovat v otázkách Evropské unie. Francie byla první zastávkou Cameronovy první zahraniční cesty v jeho nové funkci, které se ujal minulý týden.

Potřebujeme Brity v Evropě, to je naprosto strategické. Jsem přesvědčen o tom, že člověk jako David Cameron, který má plány pro svou zemi, mi rovněž rozumí, podotkl Sarkozy na společné tiskové konferenci.

Sarkozy také řekl, že mezi Francií a Německem nepanuje žádná neshoda v otázce dalšího směřování eurozóny. Reagoval tak na dotazy novinářů poté, co německá vláda zakázala od středy spekulace na pokles u akcií desítky předních německých finančních institucí a vládních dluhopisů zemí eura.

Krok Berlína, který byl reakcí na otřesy na trzích vyvolané řeckou dluhovou krizí a obavou investorů z jejího šíření do dalších slabých zemí eura, byl světovými médii označen za překvapivý. Francouzská ministryně hospodářství a financí Christine Lagardeová označila opatření za diskutabilní a zároveň vyjádřila nesouhlas s názorem německé kancléřky Angely Merkelové, že euro se ocitlo ve vážném ohrožení.

Británie chce úspěšné euro

Cameron prohlásil, že je v britském zájmu, aby euro bylo úspěšné. Potvrdil ale odpor jeho nové vlády vůči tomu, aby Británie společnou evropskou měnu přijala.

V pátek se britský konzervativní premiér setká v Berlíně s Merkelovou, kterou prý rovněž hodlá ujistit o ochotě své vlády s EU úzce spolupracovat.

Cameron si vybral pro první zahraniční cesty Paříž a Berlín ve snaze ujistit evropské partnery o konstruktivním přístupu Londýna vůči EU. Britské konzervativce vrátilo po 13 letech do vlády nedávné vítězství v parlamentních volbách. Pro Británii netradiční koaliční vládu sestavili s proevropskými liberálními demokraty.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek