Dojde ke konfliktu mezi Německem a van Rompuyem?

21.05.2010
Euroskop

Pod vedením předsedy Evropské rady Hermanna van Rompuye dnes začíná pracovat expertní skupina složená ze zástupců členských států, předsednické země a Evropské centrální banky, kterou ustanovila březnová Evropská rada. Německý ministr financí přijíždí s devítibodovým plánem reforem. Jeho některé části před zahájením schůzky van Rompuy odmítl.

Řecká krize rozhádala Evropu. Nejvíce hněvu směřuje proti Německu, které už dále nechce s mlčením platit evropské účty a navíc bez konzultací s dalšími státy jednostranně zakázalo krátkodobé spekulace. Ale ani ostatní státy se na řešení neshodují. Nastala tím hvězdná hodina „evropského prezidenta Hermanna van Rompuye?

Již dříve prokázal Rompuy odhodlání vtisknout Evropě vlastní pečeť. Hned první den v úřadě svolal na 11. únor mimořádný summit Evropské rady, kterému určil nové podmínky. Schůzka se nekonala jak bylo zvykem v budově Rady EU, ale v knihovně Solvay a každý státník si mohl vzít na summit jen jednoho poradce, který seděl s ostatními v oddělené místnosti.

Změní se zakládající smlouvy?

Ještě před zahájením schůzky Van Rompuy odmítl německý požadavek na změnu zakládajících smluv. „Musíme jednat v rámci současných smluv, řekl pro bruselský deník Le Soir. Není možné znovu podstoupit strastiplnou cestu změn zakládajících smluv znovu od začátku. Jsou před námi jiné úkoly, dodal.

Tím otevřel dveře možnému konfliktu. Německá vláda totiž usiluje o posílení pravidel stability pomocí změny Smluv. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble přijíždí na setkání s devítibodovým plánem reforem. Jeho součástí je například návrh na posílení sankcí za překročení povoleného rozpočtového schodku.

Německý plán jde podle slov Wolfganga Schäubleho nad rámec návrhů Komise z 12. května. Ta navrhla kontrolu národních rozpočtů v EU ještě před tím, než je budou schvalovat národní parlamenty. Navrhovaná kontrola narazila na odpor v mnoha členských státech. Německý plán oproti tomu navrhuje vytvořit pro přísnou kontrolou národních rozpočtů nový orgán. Mohl by být součástí ECB nebo skupinou nezávislých výzkumných institucí.

Francouzsko-německý konflikt

Německo navíc narušilo plánované téma jednání. Jedním z důležitých bodů schůzky se stal jeho jednostranný zákaz krátkodobých spekulací na pokles některých akcií či vládních dluhopisů. Zákaz vyhlášený v noci z úterý na středu pobouřil jeho partnery v Evropě. Ostře reagovala Evropská komise a Francie. Je důležité, aby členské státy jednaly společně a abychom budovali evropský režim, který by bránil regulačním arbitrážím a roztříštěnosti, komentoval německý krok francouzský Komisař Michel Barnier.

Prohlášení kancléřky Merkelové, že euro se nachází v krizi zase oponovala francouzská ministryně financí Christiane Lagardeová. Rozhodně si nemyslím, že je euro v nebezpečí. Je to solidní, důvěryhodná měna, řekla pro rozhlasovou stanici RTL.

K usmíření Francie a Německa došlo až krátce před tím, než se expertní skupina sešla. Angela Merkelová a Nicolas Sarkozy si prý vše při telefonickém rozhovoru vysvětlili a jejich experti začali pracovat na společných návrzích na nové nastavení pravidel pro fungování finančních trhů. Představí je v polovině června ještě před summitem EU (17.-18.6.) a zasedáním G20 v kanadském Torontu (26.-27.6).

Závěrečnou zprávu expertní skupiny navrhující opatření pro zpřísnění rozpočtové disciplíny a zlepšení rámce pro řešení krizí by měl Van Rompuy předat lídrům sedmadvacítky těsně před říjnovým summitem Evropské rady.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek