Britská vládní koalice uvažuje o zdanění bank

23.05.2010
čtk

Britská vládní koalice uvažuje o zdanění bankovního sektoru, jež by mohlo činit až osm miliard liber (235 miliard Kč). Informoval o tom o víkendu list Independent on Sunday. Dodal, že tento krok by mohl být představen 22. června v rámci plánů na snížení rekordního rozpočtového schodku.

Skupina předních průmyslových a rozvíjejících se zemí G20 by měla o návrzích na zdanění bankovního sektoru jednat příští měsíc. Britští konzervativci, kteří tvoří vládnoucí koalici společně s liberálními demokraty, však dali již dříve najevo, že jsou připraveni postupovat samostatně.

Evropská unie podle prohlášení ministrů financí EU z tohoto týdne uvažuje o zavedení daně z finančních transakcí, pro kterou se vžil název Tobinova daň nebo daň Robina Hooda. EU nejspíš navrhne zavedení daně na summitu G20, který se uskuteční v červnu v kanadském Torontu.

Německá kancléřka Angela Merkelová tento týden vyzvala skupinu G20 ke spolupráci na zavedení daně na banky, která by měla přinést peníze k hrazení nákladů na budoucí finanční krize. Podle Kanady se však v tomto směru nerýsuje žádná shoda.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek