Kritik Angely Merkelové odchází z politiky

26.05.2010
čtk

Dvaapadesátiletý hesenský premiér Roland Koch odchází z politiky. Stranický rival kancléřky Angely Merkelové funkci složí 31. srpna a nehodlá na listopadovém sjezdu strany obhajovat ani post místopředsedy. Z čela zemské organizace CDU odejde Koch již 12. června. Koch byl zemským premiérem od roku 1999.

Politika je fascinující část mého života, ale není to můj život, zdůvodnil Koch svůj nečekaný krok. Zdravotní problémy, které v minulosti měl, ale prý v rozhodnutí žádnou roli nehrály.

Koch uvedl, že svou rodinu i kancléřku Merkelovou o svých záměrech informoval už před rokem. Merkelová označila Kocha za dobrého a přátelského rádce, jehož rad by chtěla využívat i v budoucnu.

Podrobnosti o svém dalším působení chce Koch oznámit až po složení vládní funkce. Zřejmě zamíří do ekonomické sféry, může se vrátit i k právnické praxi, kde platil za odborníka na hospodářské právo.

Koch patřil k silným osobnostem CDU. V 90. letech, kdy německou vládu i CDU vedl Helmut Kohl, patřil k rychle nastupujícím politikům křesťanských demokratů. Po sponzorské aféře strany a nástupu Angely Merkelové se mu šance získat vládní funkci uzavřela. Jejich vzájemné vztahy byly dlouhodobě napjaté. Ztráta politické perspektivy je podle některých komentářů také hlavní příčinou jeho odchodu.

Podle politologů Kochův odchod z krátkodobého hlediska pro Merkelovou znamená výhodu, protože jí odpadne vlivný soupeř. Dlouhodobě ale může stranu poškodit, protoež Koch patřil k ekonomickým expertům a výrazným konzervativním tvářím CDU.

O tom, kdo by měl být jeho nástupcem, se Koch nezmínil. Německá média ale považují za nejpravděpodobnější, že vedení zemské vlády převezme dosavadní hesenský ministr vnitra a Kochův blízký spolupracovník Volker Bouffier.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek