MMF: Dluhová krize v Evropě je hlavní hrozbou pro světovou ekonomiku

26.05.2010
čtk

Dluhová krize v Evropě představuje hlavní hrozbu pro oživení světové ekonomiky. Řekl to výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn. Podle něj musí evropské země vyřešit své rozpočtové problémy.

Hlavní riziko je spojeno s takzvanou dluhovou krizí, řekl Strauss-Kahn. Upozornil rovněž, že ačkoli již byly uskutečněny některé reformy finančního sektoru, zbývá v tomto směru ještě další práce. Zdůraznil, že regulační reformy nesmí narušit hospodářský růst.

Čínský ministr financí Sie Sü-žen již o víkendu varoval před riziky pro oživení světové ekonomiky plynoucími z evropských problémů se zadlužením. Americký ministr financí Timothy Geithner nicméně v sobotu v rozhovoru pro tiskovou agenturu Nová Čína uvedl, že nesdílí obecný názor, že tato dluhová krize je pro světovou ekonomiku největší hrozbou.

Jeden z vysokých představitelů amerického ministerstva financí, který si nepřál být jmenován, podle agentury Reuters v neděli prohlásil, že dluhová krize v Evropě by měla mít na oživení světové ekonomiky pouze minimální dopad, protože evropské vlády přistoupily k potřebným politickým opatřením.

MMF minulý měsíc předpověděl, že světová ekonomika v letošním roce stoupne o 4,2 procenta po loňském propadu o 0,6 procenta. Zlepšil tak svou předchozí prognózu, která letos počítala s nárůstem o 3,9 procenta.

Centrem dluhové krize v Evropě je Řecko, které již získalo od zemí eurozóny a MMF příslib půjčky v objemu až 110 miliard eur (zhruba 2,8 bilionu Kč). Evropská unie navíc připravila záchranný plán 750 miliard eur pro případ, že se krize rozšíří i do dalších zemí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek