Rasmussen tlačí na EU kvůli Turecku

26.05.2010
čtk

Generální tajemník Severoatlantické aliance (NATO) Anders Fogh Rasmussen se včera sešel s představitelskou EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Catherine Ashtonovou. Snažil se ji přesvětčit, aby EU zaujala vůči Turecku vstřícnější postoj.

Oficiální vztahy mezi NATO a EU již několik let blokuje spor mezi Tureckem (členem NATO) a Kyprem (členem EU) a také komplikace při jednáních o členství Turecka v unii.

„Odpovím upřímně a možná trochu brutálně. EU musí jednat, aby odpověděla na znepokojení zemí NATO, které nejsou členy EU,“ řekl v Bruselu na společné tiskové konferenci s Ashtonovou v narážce naTurecko.

Podle šéfa NATO by Evropská unie měla začlenit do svých operací země, které nejsou jejími členy. Rasmussen poukázal na příklad Afghánistánu, kde v mezinárodních silách pod vedením NATO slouží i vojáci zemí, které nejsou členy aliance.

„Unie by také měla s Tureckem uzavřít bezpečnostní dohodu a postupovat tak, aby byla uzavřena dohoda mezi Tureckem a Evropskou obrannou agenturou,“ řekl generální tajemník NATO.

Turecko je členem NATO od roku 1952. O členství v Evropské unii respektive organizacích, které jí předcházely, má zájem už od začátku 60. let. Formální jednání o přijetí začalo v roce 2005, ale postupuje velmi pomalu. Členství Turecka v EU se nelíbí například Francii.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek