Ruská diplomacie se má více orientovat na špionáž

26.05.2010
čtk

Podle listu Nězavisimaja gazeta má Rusko v úmyslu posílit špionážní aktivitu ruské diplomacie a posílit výzvědné úkoly ministerstva zahraničí. List se odvolává na připravovaný prezidentský výnos, který má redakce deníku k dispozici.

Ruské ministerstvo zahraničí tradičně se špionáží těsně spolupracuje, připomíná list. Pravomoci velvyslanců, chargé d’affaires nebo konzulů však mají v budoucnu posílit. Ministerstvo se tak má podle listu zařadit po bok dalších silových centrálních úřadů, jakými jsou ministerstvo vnitra a obrany nebo kontrarozvědka FSB.

Zvýšení významu ministerstva zahraničí

Prezidentský výnos má změnit status ministerstva zahraničí, napsala Nězavisimaja gazeta. Zatímco v rámci nynějších kompetencí má úřad koordinovat a kontrolovat práci zahraničních zastoupení různých orgánů výkonné moci (tedy špionáže), v budoucnu bude ministerstvo fakticky postaveno na jejich úroveň.

Plánuje se udělit ministerstvu i čistě výzvědné pravomoci, uvádí list. Diplomati budou muset pátrat po nazrávajících krizových situacích v cizích zemích a budou zřizovat a řídit krizové štáby, pokud bude zapotřebí čelit akcím nepřátelským Rusku.

Ministerstvo bude mít povinnost zásobovat zprávami a analytickými informacemi úřady prezidenta a vlády a zajišťovat informační bezpečnost nejen svých velvyslanectví v cizině, ale i centrálního aparátu a jeho odboček uvnitř Ruska.

Mění se podle ruského listu i povinnost samotných velvyslanců. Ti získají právo rozhodovat s konečnou platností o ochraně životů a zdraví ruských občanů a majetku, budou řídit krizové štáby a jejich odbočky na konzulátech a ambasádách.

Hloupé, drahé a kompromitující

Připravovaný prezidentský výnos pro list komentoval Alexej Malašenko z Moskevského střediska Carnegie. Vytvářet nové struktury sběru informací je hloupé, drahé a kompromitující, míní ruský expert. Ukazuje se, že naši diplomati se veřejně zabývají shromažďováním výzvědných informací. To lze ale provést úplně jinak a v každém případě to nevyhlašovat do světa, uvedl Malašenko.

Ministerstvo zahraničí na žádost listu o vysvětlení reagovalo sdělením, že kompetentní pracovníci jsou na služební cestě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek