Ovlivní spor o maďarské občanství volby na Slovensku?

27.05.2010
čtk

Podle oslovených slovenských analytiků může nový slovensko-maďarský konflikt pomoci současné vládní koalici Roberta Fica k vítězství v červnových volbách. Vrůzkumy veřejného mínění z posledních týdnů naznačují, že síly opozice i koalice jsou vyrovnané.

Vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) a Slovenská národní strana (SNS) využily maďarské karty již při loňských prezidentských volbách přo podpoře prezidenta Ivana Gašparoviče a kritice opoziční kandidátky Ivety Radičové.

Mečiar z krize netěží

Tyto volby může rozhodnout 2000 hlasů, řekl slovenský sociolog Pavel Haulík z agentury MVK. Používání takzvané maďarské karty podle něj bude mít vliv na popularitu SNS a Směru, naopak neovlivní postavení dalšího vládního subjektu – Lidové strany-Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS) expremiéra Vladimíra Mečiara.

Mečiarova strana se v průzkumech pohybuje kolem pětiprocentní hranice pro zvolení do parlamentu. Pokud ve volbách propadne, výrazně se změní rozložení sil v budoucím parlamentu.

Okolo pětiprocentní hranice se drží také maďarská strana Most-Híd. Současné napětí mezi Bratislavou a Budapeští ale podle Haulíka pomáhá spíše Straně maďarské koalice. Pocit ohrožení pomáhá Maďarům se semknout a převážná většina maďarských voličů zůstala při SMK, podotkl.

Orbán odpoutává pozornost

Vyhrocené vztahy mezi Slovenskem a Maďarskem podle některých vyhovují i novému maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi, protože tak může odpoutávat pozornost od ekonomických problémů Maďarska. Je to faktor, kterým Orbán nahrazuje nedostatky v řešení hospodářských problémů, vyjádřil se politolog Miroslav Kusý.

Politolog László Öllös z nevládní organizace Fórum institut pro výzkum menšin zase tvrdí, že Fidesz se schválením normy pospíchal, protože považoval reakci Slovenska na záměr umožnit Maďarům v zahraničí získat občanství i bez trvalého pobytu v Maďarsku za provokaci. Maďarsko bylo obviněno, že narušuje hranice, bezpečnost, ze všeho možného, prohlásil.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek