Německý prezident Köhler překvapivě odstoupil

31.05.2010
čtk

Německý prezident Horst Köhler dnes s okamžitou účinností odstoupil z funkce. Svůj překvapivý krok zdůvodnil velkým tlakem, kterému byl vystaven po svých výrocích o nasazení německých vojáků v zahraničí. Bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu je vůbec prvním německým poválečným prezidentem, který rezignoval na svůj úřad.

Sedmašedesátiletý Köhler byl ve funkci od roku 2004, podruhé byl zvolen loni v květnu. Při nedávné neohlášené návštěvě jednotek v Afghánistánu obhajoval německé armádní mise v zahraničí i německými hospodářskými zájmy.

Toto vyjádření vyvolalo v zemi vášnivou debatu především o působení bundeswehru v Afghánistánu a tvrdou kritiku levicové opozice na adresu prezidenta. Köhlerův mluvčí později upřesnil, že prezident neměl Afghánistán na mysli.

Köhler dnes v rezignačním projevu uvedl, že tato kritika neměla žádné opodstatnění a postrádala respekt vůči hlavě státu. Oznámil současně, že o svém rozhodnutí předem informoval kancléřku Angelu Merkelovou, ministra zahraničí Guida Westerwelleho a předsedu ústavního soudu.

Pravomoci hlavy státu dočasně převzal Jens Böhrnsen, předseda horní parlamentní komory – Spolkové rady.

Nového prezidenta musí německý parlament podle ústavní listiny zvolit nejpozději do 30 dnů, tedy do 30. června. Köhler byl členem Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Merkelové a do úřadu by zvolen jako společný kandidát nynější vládní koalice CDU, bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) a Westerwelleho svobodných demokratů (FDP).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek