Výbor pro EU schválil dva důležité dokumenty

31.05.2010
Úřad vlády

Vládní Výbor pro Evropskou unii schválil dva důležité dokumenty, které se dotýkají reformy rozpočtu EU a posílení koordinace hospodářských politik.

První schválený dokument – Východiska pozice ČR při jednání o revizi rozpočtu EU – má za cíl nastínit očekávaný vývoj jednání o revizi rozpočtu EU a dosáhnout shody na základních východiscích pro pozici České republiky k budoucí podobě rozpočtu EU a k financování jednotlivých priorit Unie.

Dalším krokem bude schválení tzv. rámcové pozice, kterou ČR vypracuje poté, co Evropská komise zveřejní Sdělení k revizi rozpočtu (pravděpodobně v červenci 2010). Výsledná pozice ČR by měla sloužit jako mandát pro české zástupce při jednáních o rozpočtu a budoucnosti jednotlivých výdajových politik Unie, a měla by tím zajistit jednotnou prezentaci pozic České republiky v EU.

Obecné principy, ze kterých dnes projednávaná Východiska vycházejí, jsou v zásadě čtyři, řekl ministr pro evropské záležitosti Juraj Chmiel. „Jednak Česká republika podporuje zachování relativní výše rozpočtu EU, která odpovídá zhruba 1% hrubého národního důchodu EU. Jsme též pro zachování sedmiletého cyklu finanční perspektivy.

Za důležité považujeme, aby systém příjmů byl co nejjednodušší a nejtransparentnější. V neposlední řadě z hlediska důležitosti vidíme tři hlavní oblasti: společnou zemědělskou politiku – zde jde v první řadě narovnání podmínek mezi členskými státy, posílení konkurenceschopnosti a větší tržní orientaci, dále pak kohezní politiku a v neposlední řadě konkurenceschopnost, upřesnil ministr Chmiel.

Vládní Výbor pro EU schválil také Rámcovou pozici ČR ke Sdělení Komise k posílení koordinace hospodářských politik, představené 12. května. Sdělení reflektuje současnou finanční a hospodářskou krizi, která vedla v řadě členských zemí k výraznému zhoršení fiskální pozice, a v některých případech až k fiskální krizi. Toto Sdělení by se mělo stát východiskem pro posílení vzájemné spolupráce v oblasti rozpočtového dohledu a koordinaci hospodářských politik v eurozóně a EU.

Jednotlivé oblasti a opatření, které jsou ve Sdělení zmíněny, musí být nejprve Evropskou komisí rozpracovány do podoby konkrétních návrhů a poté intenzivně diskutovány jak na expertní úrovni, tak na úrovni ministrů. V červnu by pak o výsledné podobě koordinace hospodářských politik měli rozhodnout evropští státníci na Evropské radě v Bruselu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek