Juncker ze situace veřejných financí v Maďarsku nemá obavy

06.06.2010
čtk

Předseda euroskupiny Jean-Claude Juncker se neobává, že by Maďarsku hrozila dluhová krize řeckého typu. Juncker, který předsedá pravidelným měsíčním schůzkám ministrů financí eurozóny, dnes francouzským médiím také řekl, že mu nevadí nynější úroveň eura, jehož kurz v posledních týdnech a měsících kvůli dluhové krizi eurozóny výrazně klesá.

Situace v Maďarsku mě neznepokojuje, řekl Juncker televizi TV5 Monde a stanici Radio France Inter. Někteří maďarští činitelé ke konci týdne přirovnali stav maďarského rozpočtu k situaci v Řecku poté, co zde byla odhalena skutečná výše deficitu. V sobotu však člen vlády pověřený zhodnocením stavu ekonomiky a rozpočtu řekl, že vláda letošní plán rozpočtového deficitu splní a že řeči o dluhové krizi a bankrotu jsou přehnané.

Kurz eura klesá kvůli řecké krizi a jejímu šíření od počátku roku a v pátek se v obavách z vývoje v Maďarsku propadl k dolaru na čtyřleté minimum pod 1,20 USD. Juncker řekl, že současná úroveň eura v něm obavy nevyvolává, třebaže byl zaskočen rychlostí jeho poklesu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek