Medveděv znovu naléhal na zrušení víz EU pro ruské občany

06.06.2010
čtk

Ruský prezident Dmitrij Medveděv opět naléhal na představitele Evropské unie ve prospěch zrušení vízové povinnosti pro ruské občany. Medveděv hovořil s novináři po schůzce s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, jejíž předmětem byly mimo jiné sankce proti Íránu nebo ustanovení bezpečnostního výboru pro společné civilní a vojenské akce Ruska a EU.

Podle Medveděva jsou obavy některých zemí EU ze zrušení víz zbytečné. Šéf Kremlu také vyjádřil politování nad stanoviskem některých států, které se na nedávném summitu EU a Ruska v Rostově na Donu rozhodly zatím vízovou povinnost Rusům nezrušit.

Během své dvoudenní návštěvy Německa jednal Medveděv s Merkelovou také o zavedení nových sankcí proti Íránu, který západní země podezírají z příprav na výrobu jaderných zbraní. Jednání o další vlně sankcí prý značně pokročila a podle Merkelové by Rada bezpečnosti OSN mohla o sankcích, které Rusko dlouho odmítalo, brzy rozhodnout. Medveděv byl podle agentury Ria Novosti v hodnocení trochu střízlivější, potvrdil ale, že existuje určitá dohoda.

Německo a Rusko také navrhují vytvoření bezpečnostního výboru, který by stanovil základní pravidla pro civilní a vojenskou spolupráci mezi Ruskem a Evropskou unií. Jedním z prvních problémů, které by výbor podle Merkelové a Medveděva mohl řešit, je problém Podněstří, proruské enklávy při řece Dněstr, která komplikuje vztahy mezi Ruskem, Ukrajinou a Moldavskem již téměř 20 let.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek